Uncategorized October 9, 2021
1514Views 0Comments
Tämä maailman herkullisin raparperitorttu haastaa sitruuna-marenkitortun ihan milloin vain!
Julkaisimme taivaallisen raparperitortun reseptin viime vuonna TS Ruoassa ja siitä tuli hyvin suosittu. Seuraavan vuoden aikana julkaisemme täällä uudelleen parhaat TS Ruoassa julkaistut ajankohtaiset reseptimme ja aloitamme projektin nyt tällä herkulla. Siitä tulikin mieleeni, että pitääkin lähteä hakemaan raparperia…
Kevään ensimmäiset raparperit pilkistävät jo kasvimaasta. Jee, kohta saa raparperipiirakkaa! Sitä odotellessa malttamattomimmat ostavat kaupasta ulkomaista raparperia. Jossakin lehdessä näin vastikään laskelman, jonka mukaan raparperipiirakan hiilijalanjälki ei siitä kummemmin kasvanut. Selvästi raparperi on kuuma aihe tähän aikaan vuodesta, kun tuostakin on otettu selvää.
Perheessämme on perinteisesti tehty kahta eri raparperipiirakkaa: arkipiirakkaa äidin mummun ohjeella ja hienompaa herkkupiirakkaa toisella vanhalla ohjeella. Herkullisempi versio – oikeammin raparperitorttu – sisältää vaniljatäytteen, raparperitäytteen ja päällimmäisenä marengin. Tällä lailla laitettuna raparperi kelpaa vaikka juhlapöytään, myös ulkonäkönsä puolesta.
Leivoin raparperitortun juhlistaakseni iloista tapahtumaa lähipiirissä. Taivaallisen hyvää. Sopii myös skumpan seuraksi. Skål, kevään juhlille!
(kahdelletoista)
Murotaikina:
Vaniljatäyte:
Raparperitäyte:
Marenki:
1. Valmista murotaikina: vaahdota voi ja sokeri, lisää jauhot ja lopuksi vesi. Sekoita tasaiseksi ja painele kevyesti piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan.
2. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen ja valmista sillä välin täytteet.
3. Vaniljatäyte: sekoita kattilassa kaikki aineet paitsi vanilja ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Täytteestä saa tulla melko kovaa. Lisää vanilja vasta kun olet ottanut täytteen levyltä.
4. Raparperitäyte: sekoita kaikki aineet kattilassa ja kiehauta vähän väliä sekoittaen.
5. Kypsennä pohja puolikypsäksi, noin 8-10 minuuttia. Lisää ensin vaniljatäyte omaan kerrokseensa ja sen päälle varovasti raparperitäyte niin, että se pysyy omana kerroksenaan. Kypsennä torttu kypsäksi, noin 15-20 minuuttia.
6. Vaahdota munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Lisää marenki kypsän tortun päälle ja paista uunissa, kunnes marenki on sopivasti ruskistunut.
7. Anna raparperitortun jäähtyä ainakin hetki ennen kuin tarjoilet – kylmänäkin se on herkullista. Tarjoa ja nauti!