Terveys January 3, 2021
1434Views 0Comments
Sain inspiraation tähän postaukseen jo aikaa sitten kun yhdessä keskusteluryhmässä aika monella raskaana olevalla oli loppuraskaus yhtä kärvistelyä ja tuskailua. Monilla aikakin käy pitkäksi viimeisillä viikoilla, varsinkin ensimmäistä lasta odottavilla.
Olo saattaa olla jo todella tukala, epäsäännölliset supistelut voi käydä mielen päälle ja huonosti nukutut yöt kerätä väsymystä. On ihan tavallista ja luonnollistakin, että raskauden lähestyessä loppua alkaa jo halutakin isosta vatsasta eroon ja vauvan sylin puolelle. Raskausajan vaivoja pystyy helpottamaan monin eri tavoin, kirjoitan niistä koostetta toisella kertaa, mutta jos viimeiset viikot ja päivät on kuitenkin yhtä kärvistelyä, kaikki valmistelut on tehty, kaikki synnytyskirjat luettu, kaapit siivottu sataan kertaan, jne. 😉 …niin tässä muutama vinkki joita voit kokeilla.
Oksitosiinia tarvitaan synnytyksessä. Se on rakkaus-, mielihyvähormoni, jonka määrää voi lisätä oikeastaan kaikella mikä tekee olon hyväksi. Tee sitä mistä nautit, syö lempiherkkuja, jne. Erityisesti kasvojen ja pään alueen silittäminen lisää oksitosiinia kehossa. Sen lisäksi tumma suklaa nostattaa oksitosiinia.
Erityisesti hengitysharjoituksilla tai meditaatiolla pääset kiinni tähän hetkeen. Yritä irrottaa menneet jutut, nauttia tästä hetkestä juuri nyt ja pyri jättämään tulevan miettiminen pois. Elämä on tässä ja nyt. Tulevasta ei voi tietää. Mistä voit olla kiitollinen tässä hetkessä?
Tee NYT niitä juttuja mitä eteen tupsahtaa tarjolle ja tuntuu hyvältä. Jos mielessä käy ”olispa kiva, mutta en jaksa”. Tartu kiinni siihen ensimmäiseen ajatukseen, intuitioon. Kokeile mitä kivaa se tuokaan tullessaan sinulle ja vauvalle.
Et varmasti kadu. Synnytyksen jälkeen on luksusta kun saa rauhassa keskittyä vauvaan ja toipumiseen ja voi vaan lämmitellä ruokaa jemmasta. Syöminen on tärkeää jaksamisen, toipumisen ja imetyksen kannalta, joten mitä helpommin se käy niin sitä parempi.
Ruokajemma hupenee yllättävän nopeasti varsinkin jos perheessä on lapsia jo ennestään, joten sitä kannattaa tehdä reilusti, jos vain jaksaa. Tai jos mahdollista niin pyytää suvun naisia auttamaan.
Lepää aina kun mahdollista. Keskushermosto tarvitsee lepoa raskausaikana enemmän kuin normaalisti. Pienikin lepohetki on hyväksi. Lepääminen ei aina välttämättä tarkoita sitä, että pitää nukahtaa jotta siitä on apua. Toki jos on kovasti univelkaa niin nukkuminen olisi tarpeen. Frantsilan Tyyneyden tippoja voi kokeilla unen tueksi. Loppuraskaudesta uni käy pätkittäiseksi ja sitä alkaa valmistautumaan yöheräämisiin, joten ”huonoihin öihin” suhtautuminenkin vaikuttaa siihen miten ne henkisesti jaksaa.
Jos perheessä on lapsia jo ennestään, niin lepoaika voi olla kortilla. Silloin kannattaa pyytää apua (ystäviltä, lähisuvulta, naapureilta, kummeilta, neuvolan kautta, jne.). Synnytys on iso ponnistus, joten siihen tarvitaan voimia.
Tee kiitos kortit raskausajan tuesta niille, joilta olet saanut tukea ja kannustusta. Voit kiittää vaikka yhdestäkin kannustaneesta kohtaamisesta tai vaikka koko raskausajan tuesta esim. puolisolle, ystävälle tai neuvolan työntekijälle. Kirjoita korttiin mikä saamassasi tuessa on ollut merkityksellistä ja miksi se on ollut sinulle tärkeää.
Synnytyksen käynnistymiseen vaikuttaa moni asia, mutta tärkein on kuitenkin se onko vauva valmis. Äidin olot voi vaikuttaa myös, jos äiti on vaikka kovin stressaantunut, väsynyt ja peloissaan. On hyvin ymmärrettävää, että jos olo on todella tukala, raskausvaivat pahimmillaan ja vaikka muu perhe ja arki siinä pyöritettävänä, niin sitä toivoo yli kaiken vauvan syntymää mahdollisimman pian. Voi olla hankala yrittää suhtautua positiivisesti yhtään mihinkään, jos raskaana oleminen tuntuu kärsimykseltä ja oma olo on huono.
Voit puhua rakkauden sanoin vauvallesi, että odotat jo kovasti hänen syntymäänsä. Yritä (yrittäminen riittää 😉 ) antaa vauvalle aikaa valmistautumiseen ja kypsymiseen. Hänen elämäntarinansa on pian alkamassa täällä maanpäällä. Päivät voi tuntua pitkiltä, mutta ei mene enää kauan kun hän on täällä.
Mene hierontaan, jalkahoitoon, kampaajalle, uimaan, ravintolaan syömään, osta kukkia kotiin, tee kasvohoito, tms… Olet sen arvoinen. Oli olo kuinka kurja tai hyvä, olet hemmottelun ansainnut! Erityisesti lapsiperheiden äidit usein jättää oman hemmottelun väliin, kun perhe menee edelle ja oma hemmottelu tuntuu itsekkäältä varsinkin jos rahat on tiukassa. NYT on se hetki kun SINÄ menet edelle ja olet ansainnut hemmottelun hyvällä omalla tunnolla!
Ajattelen, että hyvään oloon tarvitaan sopivaa olemisen tasapainoa levollisen & rentouttavan ja aktiivisen & energisoivan kanssa. Toki rentoutumisesta saa usein energiaa, mutta tarkoitan näillä sitä olotilaa mikä toimiessa on.