Kalapiiras on klassinen pub-tyylinen lounas. Ja tämä on erityisen mehevä.
Silloin tällöin M yllättää laittamalla kuuluisaa kalapiirastaan. Se sopii illanistujaisiin, viemisiksi tai vaikka lounaaksi.
Erityisen mehevyyden salaisuus on, että tämä ei ole missään tapauksessa kevytpiiras. Kalaraaka-aineen voi valita oman mielensä mukaan: tällä kertaa kotimaista kirjolohta, mutta tarina kertoo, että muun muassa savusilakasta tulee oivallinen piiras.
Piiraspohjan taikinassa on reilusti juustoraastetta ja täytteeseen tulee kermaa. Mehevyydestä (ja rasvaisuudesta) voi halutessaan tinkiä juusto- ja kermavalinnoilla, mutta emme suosittele – senkin uhalla, että piiras ei noudata ravitsemussuosituksia. Mutta koska kokonaisravitsemus ratkaisee, ei ole mitenkään kiellettyä välillä tehdä erityisen hyvää piirasta. Etenkin kun täytteenä on kalaa ja kasviksia.
Kalapiiras
(neljälle)
Pohja:
- 150 g voita
- 50 g vahvaa emmentaljuustoa
- ½ tl suolaa
- 1 kananmuna
- n. 4 dl spelttijauhoa
Täyte:
- 1 pieni purjo
- 3 rkl kasviöljyä
- 300 g kalaa (esim. lämminsavustettua kirjolohta)
- mustapippuria
- 2½ dl kuohukermaa
- 2 kananmunaa
- ½ tl suolaa
- 50 g vahvaa emmentaljuustoa
- Tee ensin pohja. Sekoita pehmeä voi, raastettu juusto, suola ja kananmuna.
- Lisää spelttijauhot ja nypi taikinaksi. Levitä piirasvuoan (25 cm) pohjalle ja reunoille. Voit myös tehdä kolme pientä piirasta.
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Halkaise purjo pituussuunnassa (ei kuitenkaan ihan tyveen asti) ja pese hiekka sekä multa pois kylmällä vedellä. Pilko noin ½ cm suikaleiksi.
- Kuullota pilkottu purjo paistinpannulla. Levitä purjo pohjan päälle.
- Revi savustettu kala haarukalla ja varmista, ettei kalassa ole ruotoja. Levitä kirjolohi piirakan päälle. Mausta mustapippurilla.
- Purista sitruunamehu kalan päälle.
- Sekoita kerma, munat ja suola. Kaada piirasvuokaan kalan päälle.
- Lisää lopuksi juustoraaste ja paista piiras kauniin ruskeaksi uunin alatasolla (noin 40 min).
- Tarjoile hieman jäähtynyt kalapiiras esimerkiksi hyvä oluen kanssa ja nauti!