Terveys July 11, 2021
719Views 0Comments
Makua tulviva suolainen lehtikaali-fetapiiras talvehtineesta lehtikaalista kruunasi tapaspöydän.
Lehtikaali on selviytyjä. Meidän puutarhassa se näytti talvelle pitkää nenää ja jatkoi kasvuaan aina, kun lämpötila sen salli. Tarkoitus oli laittaa uudet lehtikaalit kasvamaan tänä vuonna eri paikkaan, mutta näemmä kasvupaikka lukittiin meiltä kysymättä. Kevät on edennyt Lounais-Suomessa jo pitkälle ja uutta lehtikaalia on kerättäväksi asti. Päätin tehdä tuoreesta sadosta makua tulvivan kasvis-fetapiiraan tapaspöydän antimeksi.
Myös viime vuonna teimme kasvimaan antimista herkullisen piiraan, mutta silloin pinaatista. Nyt päätimme käyttää hieman monipuolisemmin kasviksia – mm. kevätsipulia, tuoretta orgeanoa ja kirsikkatomaattia. Oregano talvehtikin meidän kuistilla ja tekee rehevää uutta kasvua.
Hyvin huuhdellut lehtikaalit pilkottiin ja kuullotettiin kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä. Samoin tehtiin valkosipulille ja kevätsipulille. Jo tässä kohtaa alkoi tulla nälkä!
Suolaisten piiraiden tekeminen on hauskaa, kun niihin voi yhdistellä niin monenlaisia aineksia sesongin ja jääkaapin sisällön mukaan. Feta ja lehtikaali sopivat makujen puolesta hyvin yhteen. Lehtikaalin vahva umami tuo piiraaseen runsaasti makua.
Lehtikaali-fetapiiras sopi erinomaisesti tapaspöydän antimeksi. Piiraan ohella tarjolla oli italialaista shamppanja-juustoa, parmankinkkua, valkosipulitäytteisiä oliiveja, aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja, vihersalaattia ja itse tehtyä perunasalaattia.
Juomaksi tähän varsin runsasaromiseen kokonaisuuteen sopi kevyesti kupliva prosecco (Zonin Prosecco Brut). Lehtikaali-fetapiiras maistui myös seuraavana päivänä puutarhoinnin tauolla pikkusuolaisena välipalana. Kestää siis jääkaapissa yön yli ilman suurta kaalimaista arominmuodostusta.