Skip to content Skip to footer

AMERIKKALAISTYYLINEN KARPALOPIIRAS

Kannen alle piilotettu karpalopiiras Amerikan malliin. Tätä ei ole silti jatkettu omenalla vaan tehty täydestä karpalosta!

Runsas karpalosato on vilkutellut suomättäiltä pitkin loppukesää ja alkusyksyä, ja nyt vihdoin marjat ovat kypsiä! Lähes täydellinen sää karpaloiden poimintaan houkutteli meidät ulkoilemaan suolle ja kotiin toimmekin useita litroja karpaloita. Harvoin on kohdalle sattunut hetkeä, jolloin voisi käyttää litran tuoreita karpaloita piiraan valmistamiseen. Tänään kuitenkin tähän oli mahdollisuus.

Teimme amerikkalaistyylisen karpalopiiraan, jossa on taikinakansi. Suurimmassa osassa ohjeita laitetaan karpalopiiraaseen myös omenaa – usein vielä karpaloa enemmän. Onneksi löysimme hengenheimolaisen, jonka mielestä omena on turha lisä karpalopiiraaseen ja otimme pohjaksi hänen ohjeensa, jota kuitenkin sovelsimme omaan ajatukseemme sopivaksi.

Kannen kanssa tärkeää on, että sen saa kiinnitettyä tiivisti, muutoin käy niin, että täyte pulputtelee raoista uunin pohjalle. Valmista piiras on, kun kanteen tehdyistä raoista alkaa kuplia täytettä.

Karpalotäytettä maustoimme hieman appelsiinin kuorella. Olisi voinut laittaa enemmänkin. Piiras on pirteän hapan, mutta ei liian. Piinallisen pitkän jäähtymisajan vuoksi pääsimme maistamaan piirasta vasta seuraavana päivänä, mutta odotus kannatti. Tämä piiras taitaa tulla tehdyksi toistekin!

Karpalopiiras
(25 cm vuoka)

Pohja:

  • 300 g spelttijauhoa
  • 2 rkl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 200 g kylmää voita
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 1 l tuoreita karpaloita
  • 210 g sokeria
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • ripaus suolaa
  • muutama raasto appelsiininkuorta
  • 2 rkl vettä
  1. Tee ensin pohja: sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kuutioitu kylmä voi ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää vesi ja muodosta taikinasta pallo. Laita taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin tunniksi tai pakastimeen 15 minuutiksi.
  2. Tee täyte: laita karpalot kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri, maissitärkkelys, suola ja appelsiininkuoriraaste. Lisää vesi ja kuumenna kunnes sokeri liukenee (noin 10 min). Jäähdytä täytettä noin 10 minuuttia.
  3. Kaulitse pohjataikina (käytä tarvittaessa runsaasti jauhoa) ja siirrä se piirasvuokaan. Siisti reunat. Lisää karpalotäyte, ja kaulitse kansitaikina. Siirrä kansitaikina piiraan päälle ja käännä reunat pohjan reunojen alle. Leikkaa kanteen muutama viilto.
  4. Paista karpalopiirasta 45-50 minuuttia 190-asteisessa uunissa. Piiras on valmis, kun täyte kuplii viilloista kannen päälle. Anna jäähtyä noin 4 tuntia. Tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Nauti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment