Skip to content Skip to footer

Intel Aikoo Ottaa AVX-512:t Pois Käytöstä 12.-sukupolven CPU-malleissa

Tämä uutinen tuskin yllättää ketään. Intel aikoo hankkiutua eroon kokonaan AVX-512-setistä sen Alder Lake CPU -mallistossa. Kun asiasta ilmoitettiin ensimmäisen kerran, emolevyjen valmistajat ja käyttäjät huomasivat kyseessä olevan vain päällispuolisen lukituksen ja E-ytimien käytöstä poistamisen. Eli emolevyjen valmistajat voisivat ottaa AVX-512:t käyttöön P-ytimillä BIOS-ohjelman kautta. Intel on kuitenkin päättänyt ottaa kovat keinot käyttöön ja sanoa hyvästit AVX-512:lle kokonaan Alder Lake -mallistossa.

Intel on paljastanut emolevyjen valmistajille, että laitteet eivät enää tue AVX-512:n käyttöä BIOS-tasolla. Esto tapahtuu luultavasti päivityksen myötä. Eli tähän mennessä löydetyt kiertoreitit eivät enää toimi.

Erään emolevyjen valmistajan mukaan AVX-512 päätettiin poistaa virallisista 12.-sukupolven malleista vasta loppuvaiheessa. Useimmat laadukkaat emolevyt ovat VRM-tyylisiä ja siksi paljon tehokkaampia kuin niiden täytyy olla. Suurena syynä tälle on AVX-512.

Mielipiteet eroavat, mutta yleisesti ottaen AVX-512 tarjoaa käytännöllisen lisän tehokkuuteen, mutta rajoittaa sovellusten lukumäärää.

Osa käyttäjistä pitää sitä tehoviruksena ja netissä näkee simulaatioita, joissa testataan pahinta mahdollista tilannetta. Tilanteissa tutkitaan yleensä maksimaalista lämpöä ja virrankulutusta.

Joidenkin mielestä Intelin päätös poistaa AVX-512 tulee vähentämään ääritilanteissa virrankulutuksen lukemia. 12.-sukupolven CPU:t ovat hyviä, mutta valitettavasti niiden tehokkuus wattia kohden ei ole yhtä hyvä kuin AMD:n. Jos AVX-512 olisi ollut tärkeä osa tuotteen arvostelua heti julkaisusta lähtien, olisi huomio kääntynyt pois muuten mahtavasta CPU:sta.

Sen virrankulutuksesta huolimatta jotkin sovellukset, kuten RPCS3 PS3 -emulaattori, vaativat toimiakseen AVX-512:n. Jos AVX-512 on sinusta välttämätön, älä hyväksy uusimpia BIOS-päivityksiä. Intelin osakekurssit tänäännoussut yli 1 % toukokuun aikana.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment