Terveys July 4, 2021
531Views 0Comments
Mausteinen joululimppu on kinkun kanssa ihan lemppari. Speltti korvaa vehnän tässä reseptissä.
Mitä tekee joululimppufani, joka ei voi syödä vehnää, ruista eikä ohraa? Yrittää löytää gluteenittoman limpun kaupasta ja kun se ei enää joulun jälkeen ole mahdollista, leipoo oman limpun speltistä.
Täysjyväspelttijauhoa ja puolikarkeaa spelttijauhoa, siirappia, hiivaa sekä joitakin jouluun sopivia mausteita. Niistä valmistui oikein oiva jouluinen limppu. Pohjana käytettiin Kinuskikissan juuri päivittämää joululimppuohjetta – sillä erotuksella, että käytimme eri mausteita ja vähemmän suolaa. Koska spelttitaikina on vehnällä leivottua löysempää, paistoimme limput vuoissa.
Taikina oli helppo tehdä, limput nousivat tunnissa ja paistuivat 40 minuutissa. Kaiken kaikkiaan tämä ohje toimii spelttiversiona varsin hyvin ja rakennekin on täysin kohdallaan. Hieman tummia limpuista tuli, mutta siirappivedellä voideltuna se ei pahemmin makua haittaa. Seuraavalla kerralla laitamme folion leipien päälle kesken paiston, jos uhkaavat tummua liikaa.
Mm, mausteista limppua ja päälle vähän kinkkua tai vaikka hyvin kypsynyttä goudaa…
Voiteluun:
1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
2. Sekoita hiiva piimän joukkoon.
3. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Sekoita.
4. Lisää jauhoja pienissä erissä. Sekoita tasaiseksi.
5. Voitele kaksi leipävuokaa. Kaada limpputaikina niihin ja nostata limppuja noin tunnin verran lämpimässä paikassa.
6. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Voitele limppujen pinta siirappivedellä ja paista toiset 20 minuuttia. Jos limput uhkaavat ruskistua liikaa, peitä ne foliolla.
7. Ota limput uunista ja voitele niiden pinnat siirappivedellä toisen kerran. Anna jäähtyä sopivasti ja nauti!