Terveys May 7, 2021
961Views 0Comments
Keväisen kukkaisassa ja raikkaassa kakussa maistuu laventeli ja sitruuna. Herkullista eikä tippaakaan saippuamaista. Onnea yksivuotias, itsenäinen Makuammuntaa!
Makuammuntaa siirtyi omalle sivustolleen vuosi sitten. Juhlistimme vuosipäivää keväisellä kakulla ja nuotiokahveilla luonnon helmassa.
Laventelin käyttö leivonnassa on aina kummastuttanut, koska sen aromista tulee lähinnä mieleen käsisaippua tai liinavaatekaappiin ripustettu hajustepussi. Makuammunnan vuosipäivä kutsui kokeilemaan jotakin uutta makua, ja valitsimme laventelin.
Laventeli ja sitruuna osoittautuivat oivaksi makupariksi, joka tässä kakussa todella pääsee oikeuksiinsa. Kakku on taikinaan lisätyn kreikkalaisen jogurtin ansiosta niin kostea, että se ei oikeastaan tarvitse mitään täytettä tai kuorrutetta – ellei sitten sitruunamehuun tehtyä sokerikuorrutusta.
Me kuitenkin halusimme täytekakun, joten täytimme kakun sitruunatahnan ja mascarponen sekoituksella. Samaa levitimme myös kakun päälle. Alkuperäisenä ajatuksena oli laventelikerma, mutta se käyttäytyi niin ennalta-arvaamattomasti, että tarvitsee uuden kokeilun ja mahdollisuuden jollakin toisella kertaa.
Orvokein koristeltu laventeli-sitruunakakku maistui loistavalta. Ulkona, auringonpaisteessa jopa erityisen herkulliselta.
1. Tee ensin kakkupohja. Laita uuni kuumenemaan 165 asteeseen, ja voitele irtopohjavuoka (30 cm).
2. Sekoita spelttijauho, leivinjauhe, sooda ja suola keskenään.
3. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen voi-sokerivaahdon joukkoon ja vatkaa hyvin.
4. Sekoita vaahtoon raastettu sitruunan kuori ja vanilja.
5. Lisää jauhoseos, jogurtti ja sitruunamehu erikseen. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän.
6. Kääntele taikinan joukkoon laventelin kukat.
7. Kaada kakkutaikina voideltuun vuokaan ja paista 35 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna kakkupohjan jäähtyä kokonaan.
8. Tee sitten sitruunatahna (tai käytä valmista). Sekoita metallisessa kulhossa kaikki ainekset paitsi mascarpone. Kuumenna seosta vesihauteessa jatkuvasti sekoittaen kunnes se on 60-asteista. Siivilöi seos toiseen astiaan ja jatka kuumennusta kunnes sitruunatahna sakenee (noin 80 astetta). Jäähdytä peitettynä.
9. Sekoita sitruunatahna ja mascarpone-juusto keskenään ja vaahdota.
10. Kasaa kakkuset. Ota kakkupohjasta pyöreällä muotilla 4 palaa. Voit myös tehdä kakun kokonaiseen pohjaan. Leikkaa pohjapalat kahtia. Levitä sitruunatahna-mascarponevaahtoa pohjapalalle ja aseta toinen pala päälle. Kuorruta sitruunatahna-mascarponevaahdolla ja koristele esimerkiksi syötävillä kukilla. Tarjoile hyvän kahvin kanssa ja nauti!