Uncategorized August 17, 2023
718Views 0Comments
Muinainen Egypti on kiinnostanut nykyihmistä aina. Tämä yli 3 000 vuotta kukoistanut sivilisaatio oli hämmästyttävän edistynyt ja kyseessä onkin yksi maailman vanhimmista korkeakulttuureista. Muinainen Egypti on niin suosittu tieteentutkijoiden keskuudessa, että sitä tutkivalla tieteenalalla on oma nimensä, egyptologia. Kiinnostus muinaiseen Egyptiin on luonnollisesti näkynyt myös populaarikulttuurissa.
Aiheeseen liittyviä elokuvia ja tv-sarjoja on lukuisia ja myös sarjakuvissa sekä kirjoissa Egypti on yleinen teema. Peleihin teema istuu loistavasti. Mystinen maailma muumioineen, eläinkasvoisine jumalineen ja nykyihmisille erikoisine tapoineen mahdollistavat hyytävän tunnelman luomisen. Ei olekaan ihme, että egyptiläisteemaisia pelejä on tehty vuosien saatossa valtava määrä. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin parhaita egyptiläisteemaisia pelejä.
Kolikkopeleissä egyptiläisteemaisia pelejä riittää erityisen paljon. Niistä kuuluisin ja monen mielestä ehdottomasti paras on Play’n GO -peliyhtiön book of dead jatko-osineen. Alkuperäinen peli, koko nimeltään Rich Wilde and the Book of Dead, kietoutuu nimensä mukaisesti muinaisten egyptiläisten tarunhohtoiseen Kuolleiden kirjaan ja tutkimusmatkailija Rich Wilden pyrkimyksiin löytää se.
Jatko-osissa seikkailee Richin lisäksi myös hänen tyttärensä Cat. Jatko-osiin kuuluvat muun muassa Cat Wilde and the Doom of Dead, Rich Wilde and the Amulet of Dead, Scroll of Dead, Ghost of Dead, Cat Wilde and the Pyramids of Dead, Secret of Dead ja Pilgrim of Dead. Pelien mielenkiintoiset ja innovatiiviset bonuspelit viehättävät erityisesti pelaajia ja suuren suosion myötä on päivänselvää, että pelisarjan viimeisiä pelejä ei ole tehty vielä pitkään aikaan.
Assassin’s Creed on vuonnas 2007 päivänvalon nähnyt äärimmäisen suosittu toimintapelisarja tietokoneelle ja suosituimmille konsoleille, jossa pelaaja asettuu salamurhaajan asemaan. Alkuperäinen peli on saanut lukuisia jatko-osia, joissa pelaaja pääsee eri aikakausiin ja eri puolille maailmaa. Pelisarjan vuonna 2017 julkaistu 10. osa, eli Origins, sijoittuu muinaiseen Egyptiin Ptolemaiosten suvun valtakauteen.
Päähahmona pelissä on Bayek, jota kuvaillaan suojelijaksi. Pelissä on avoin maailma, joten pääjuonen perässä ei välttämättä tarvitse kovin intensiivisesti mennä. Upeat Egyptin maisemat ja pelisarjan mainio pelimekaniikka saavat pelaajan viihtymään Assassin’s Creed Originsin parissa tuntikausia. Peli oli arvostelumenestys ja sitä pidetään yhtenä parhaista vuonna 2017 ilmestyneistä peleistä. Pelisarjan muissa osissa pelaaja pääsee tutustumaan muun muassa muinaiseen Kreikkaan ja viikinkien aikakauteen, joten pelisarja on opettavainen myös historialliselta kannalta.
Kaikki pelimaailmaan edes jollain tavalla tutustuneet tietävät Tomb Raider -pelisarjan ja sen päähahmon Lara Croftin. Croft on äärimmäisen paljon vaikutteita Indiana Jonesista saanut tutkimusmatkailija, joka etsii muinaisia aarteita taistellen samalla vihollisia vastaan, joihin kuuluu sekä ihmisiä, että yliluonnollisia olentoja.
Vuonna 2014 julkaistussa Lara Croft and the Temple of Osiris -pelissä pelaaja pääsee Lara Croftin lisäksi pelaamaan myös hänen arkkivihollisellaan, aarteenmetsästäjä Carter Bellillä, sekä egyptiläisillä jumalilla, Isiksellä ja Horuksella. Lara ja Carter ovat yhdistäneet voimansa, sillä suurempi paha uhkaa maailmaa. Pelin antagonisti on nimittäin egyptiläinen sodan ja kaaoksen jumala Seth, joka yrittää orjuuttaa koko ihmiskunnan. Pelin tavoitteena on löytää Osiriksen osia, herättää hänet henkiin, sillä Osiris on ainoa, jolla on kyky tehdä tyhjiksi Sethin suunnitelmat.
Peli ei ole lineaarinen, eli pelaajan ei tarvitse koko ajan kulkea pääjuonen perässä. Matkallaan pelaaja kohtaa tarunomaisia jumalia ja hirviöitä etsien Osiriksen osia eri haudoista. Pelin läpipelaamiseen menee taidokkaalta pelaajalta arviolta 5 tuntia, mutta 100-prosenttiseen läpipelaamiseen jopa 13 tuntia.