Uncategorized May 4, 2021
736Views 0Comments
Taskuravusta herkkupaloja illanistujaisiin! Chilin kera, tietenkin. Valmistimme taskuravun lihasta sopivasti tulisia rapukakkuja, jotka katosivat nopsaan parempiin suihin.
Taskuravun valmistaminen on kiehtonut meitä jo jonkin aikaa. Suomessa taskurapua ei kuitenkaan useinkaan saa tuoreena, joten projekti on jäänyt odottamaan. Eräänä päivänä kaupan pakastealtaasta löytyi kypsänä pakastettu irlantilainen taskurapu. No, pitihän sitä tietenkin kokeilla!
Viime aikojen lempikeittokirjassamme, Dan Mayn kirjassa Red Hot Chili – kokkaa chilisti, on muiden mahtavien reseptien joukossa resepti myös rapukakkuihin. Teimme pieniä muutoksia reseptiin: muun muassa vaihdoimme vehnäjauhot maissijauhoon, jotta lopputuloksesta tulisi gluteeniton.
Taskuravun avaamisessa olikin työtä riittämiin, ja tarpeen olivat niin jämäkät työkalut kuin perinteinen raaka voimakin. Pienen lihasaaliin vuoksi moista vaivaa ei ehkä ole valmis näkemään kovin usein – ellei sitten tarjolla ole elävää taskurapua runsaanlaisesti! Ehkäpä ensi kerralla kokeilemme purkitettua ravunlihaa.
Rapeaksi paistetut rapukakut maistuvat erilaisten dippikastikkeiden, majoneesin tai salsan kanssa. Dan May ehdottaa dipiksi chilillä ja limellä piristettyä majoneesia, mutta esimerkiksi mangosalsa ja paholaisen hillo toimivat myös vallan hyvin.
Rapukakkujen lisäksi illanistujaisiin valmistui lohkoperunoita ja -bataatteja, corn flakes -paneroitua broileria, grillattuja patongin paloja, mangosalsaa ja piparjuuri-coleslaw’ta. Näiden lisäksi teimme sinihomejuusto- ja piparjuuridipit sekä tarjosimme myös paholaisen hilloa (omalla reseptillä, totta kai!).
1. Sulata ravut ajoissa, jos käytät kypsää pakastettua taskurapua. Jos käytössäsi on tuoreita taskurapuja, höyrytä ne kypsäksi.
2. Avaa taskurapu ja irrota liha. Se käy näin: aloita irrottamalla ravun pyrstö käsin taittamalla. Väännä seuraavaksi ravun kilpi auki – tähän tarvitset työkalun, esim. metallilasta toimii hyvin. Selkäkilven alla sijaitsevat mäti, maksa ja rapuvoi. Poista ravusta suuosa, mahalaukku ja harmaat kidukset. Ota talteen vaalea liha. Avaa myös sakset ja irrota niistä liha.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää maissijauhoja sen verran, että koostumus muistuttaa lihapullataikinaa.
4. Pyöritä taikinasta palloja. Litistä pallot ja jauhota ne maissijauhoilla.
5. Paista rapukakkuja reilussa öljyssä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Tarjoa rapukakut lämpiminä esimerkiksi chili-limemajoneesin tai paholaisen hillon kanssa. Nauti!