Skip to content Skip to footer

SOPIVASTI TULISET RAPUKAKUT

Taskuravusta herkkupaloja illanistujaisiin! Chilin kera, tietenkin. Valmistimme taskuravun lihasta sopivasti tulisia rapukakkuja, jotka katosivat nopsaan parempiin suihin. 

Taskuravun valmistaminen on kiehtonut meitä jo jonkin aikaa. Suomessa taskurapua ei kuitenkaan useinkaan saa tuoreena, joten projekti on jäänyt odottamaan. Eräänä päivänä kaupan pakastealtaasta löytyi kypsänä pakastettu irlantilainen taskurapu. No, pitihän sitä tietenkin kokeilla!

Viime aikojen lempikeittokirjassamme, Dan Mayn kirjassa Red Hot Chili – kokkaa chilisti, on muiden mahtavien reseptien joukossa resepti myös rapukakkuihin. Teimme pieniä muutoksia reseptiin: muun muassa vaihdoimme vehnäjauhot maissijauhoon, jotta lopputuloksesta tulisi gluteeniton.

Taskuravullakin paras liha sijaitsee saksissa.

Taskuravun avaamisessa olikin työtä riittämiin, ja tarpeen olivat niin jämäkät työkalut kuin perinteinen raaka voimakin. Pienen lihasaaliin vuoksi moista vaivaa ei ehkä ole valmis näkemään kovin usein – ellei sitten tarjolla ole elävää taskurapua runsaanlaisesti! Ehkäpä ensi kerralla kokeilemme purkitettua ravunlihaa.

Lihan määrä taskuravussa on melko pieni.
Rapukakkujen taikinan tulee olla koostumukseltaan suurinpiirtein lihapullataikinan kaltaista.

Rapeaksi paistetut rapukakut maistuvat erilaisten dippikastikkeiden, majoneesin tai salsan kanssa. Dan May ehdottaa dipiksi chilillä ja limellä piristettyä majoneesia, mutta esimerkiksi mangosalsa ja paholaisen hillo toimivat myös vallan hyvin.

Rapukakut paistetaan rapeiksi ja kullanruskeiksi.

Rapukakkujen lisäksi illanistujaisiin valmistui lohkoperunoita ja -bataatteja, corn flakes -paneroitua broileria, grillattuja patongin paloja, mangosalsaa ja piparjuuri-coleslaw’ta. Näiden lisäksi teimme sinihomejuusto- ja piparjuuridipit sekä tarjosimme myös paholaisen hilloa (omalla reseptillä, totta kai!).

Pöytä katettuna. Nyt herkuttelemaan!

Rapukakut
(16 kpl)

 • 500 g taskuravun lihaa (2-3 rapua)
 • 4 silputtua kevätsipulia
 • 1 murskattu valkosipulin kynsi
 • 1 hienonnettu chili
 • 1 rkl silputtua korianteria
 • 1 rkl nam pla -kalakastiketta
 • 1 tl ruokokidesokeria
 • 1 vatkattu kananmuna
 • 1 tl valkoviinietikkaa
 • reilu ripaus suolaa
 • maissijauhoja
 • n. 1 dl auringonkukkaöljyä paistamiseen

1. Sulata ravut ajoissa, jos käytät kypsää pakastettua taskurapua. Jos käytössäsi on tuoreita taskurapuja, höyrytä ne kypsäksi.
2. Avaa taskurapu ja irrota liha. Se käy näin:  aloita irrottamalla ravun pyrstö käsin taittamalla. Väännä seuraavaksi ravun kilpi auki – tähän tarvitset työkalun, esim. metallilasta toimii hyvin. Selkäkilven alla sijaitsevat mäti, maksa ja rapuvoi.  Poista ravusta suuosa, mahalaukku ja harmaat kidukset. Ota talteen vaalea liha. Avaa myös sakset ja irrota niistä liha.
3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää maissijauhoja sen verran, että koostumus muistuttaa lihapullataikinaa.
4. Pyöritä taikinasta palloja. Litistä pallot ja jauhota ne maissijauhoilla.
5. Paista rapukakkuja reilussa öljyssä noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Tarjoa rapukakut lämpiminä esimerkiksi chili-limemajoneesin tai paholaisen hillon kanssa. Nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment