Terveys January 6, 2022
810Views 0Comments
Lupasin aiemmassa Yhteistyössä: kätilöt ja doulat – postauksessa, että palaan pyramidiasiaan tarkemmin toisella kertaa. No nyt on sen aika.
Tässä alla on nyt se sama pyramidi, mutta kuvaan on vielä lisätty jokaisen pyramidin palikan lisätietoja. Tämä on siis suomennettu Penny Simkinin Pyramid of birth priorites -pyramidista ja sitä on vähän mukaeltu Maslowin tarvehierarkiaa käyttäen.
Edelliseen postaukseen liittyen tuli kysymys, että miksi kätilön alueeseen ei kuulu arvostus. ”Eikö kätilönkin tulisi kannatella synnyttäjää näillä kaikilla pyramidin tasoilla, jotta synnyttäjä voisi parhaiten toteuttaa itseään synnytyksessä?” Vastaukseni siihen on: ”Tuohon Arvostus -kohtaan liittyy itsekunnioitus ja muiden osoittama arvostus. Nämä rakkaus ja arvostus kohdat on syvällisempiä ja intiimimpiä kuin turvallisuus ja fyysiset tarpeet. Totta kai niin doula kuin kätilö vaikuttaa osaltaan noihin kaikkiin, mutta kätilön ja doulan työ ja rooli on erilainen ja painottuu eri tavoin.”
Toivon, että tuon pyramidin avulla hahmottuu paremmin kummankin roolin pääpainopisteet. Valtataistelujen aika on ohi! Minusta on ihan älytöntä, että synnyttäjien tarpeisiin vastaamista on rajoitettu (ja rajoitetaan joissain paikoissa edelleen), vaikka tutkimustenkin mukaan doulasta on synnyttäjille ja synnytyksen lopputulokselle paljonkin hyötyä. Vaikka ymmärrän kyllä, että uudet asiat pelottaa ja muutos asenteissa on hidasta. Ymmärrän myös huolen synnyttäjien suojelemiseen liittyen (monet ajattelee, että heitä täytyy suojella kun eivät osaa pitää puoliaan), mutta sekin asia kannattaisi enemmin puhua auki kuin vain vastustaa.
Kätilöllä ja doulalla on todella siinä omassa roolissaan ja osaamisessaan omat painopisteet. Tässä kohtaa pakko sanoa myös se, että vapaaehtoisdoulissa on hurjan paljon eroja!
Kotisynnytyksiin liittyen kätilön rooli ja työskentelytapa on toisenlainen kuin sairaalasynnytyksissä, jolloin minun mielestä kätilön alue usein laajentuu tuosta pyramidista olleesta alueesta. Tuttu kätilö, raskausajasta synnytykseen ja aina synnytyksen jälkeiseen aikaan asti, pystyy luomaan syvemmän suhteen asiakkaaseen kuin ”random ”kätilö, joka on mukana matkalla vain pienen osasen. Pyramidin ylempien tasojen toteutumisessa auttaminen/tukeminen onnistuu tutun kätilön kanssa pidemmässä asiakassuhteessa todennäköisesti paremmin. Silti kätilön pääasiallinen toiminta on fysiologisten tarpeiden ja turvallisuuden alueilla myös kotisynnytyksissä.
Idea tämän pyramidin luomiseen Pennyllä oli sen esiin tuomisella, että synnytyksessä on kyse muustakin kuin vain äidin ja vauvan selviytymisellä hengissä/terveenä. Omaan synnytykseensä pettyneille tai synnytyksestään traumatisoituneille sanotaan usein, että ”olisit vain tyytyväinen, tehän olette molemmat elossa”. Suomessa on äitiys- ja vauvakuolleisuuslukemat maailman lukuja verraten todella matalat, yhdet ”parhaista”. Muutenkaan Suomessa ei ole synnytyksen suhteen uhkia tai selviytymiseen liittyviä vaaroja, kuten sodat tai muut konfliktit, huonot tilat, jne. Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa on täydet mahdollisuudet vastata synnyttäjän tarpeisiin jokaisella tasolla, jos niin halutaan.
There´s more to birth than coming out of it alive! -Penny Simkin
Toivon, että tuo pyramidi ja sen eri kohtien/tasojen pohtiminen nostaisi naisten kiinnostusta omaa synnytyskokemusta kohtaan. Toivon myös, että mahdollisimman moni löytäisi sen potentiaalin voimaantumiseen naisena, äitinä ja puolisona(kin), minkä synnytyksen myötä on mahdollista kokea! Synnytys voi oikeasti olla todella upea ja voimaannuttava kokemus. Synnytyskokemuksen muodostumiseen voi vaikuttaa jo etukäteen ja tuo pyramidin tasojen tutkiskelu ja pohdinta omaan elämään liittyen, voi olla siinä yksi keino.