Terveys August 10, 2021
2218Views 0Comments
Kun chilistä tykkää ja Srirachaa maistaa, niin koukkuun jää! Jopa niin pahasti voi käydä, että pitää valmistaa oma Sriracha-kastike itse kasvatetuista chileistä.
Paras chilikastike, mitä kaupasta löytyy, kantaa nimeä Sriracha. Soosin historiaan liittyy muun muassa Thaimaa ja vietnamilainen siirtolainen Californiassa. Tarinaa on toisteltu vaikka missä, joten keskityn nyt mieluummin soosin ylivertaiseen paremmuuteen.
Sriracha nimittäin on todella hyvää: siinä on puhdas chilin maku, tulinen ja hedelmäinen. Se ei ole etikkaliemi kuten tabasco ja potkiikin paremmin. Ja mausteena sitä voi lisätä vaikka vain pari tippaa, jos haluaa lopputuloksesta mietoa.
Oletan, että selväksi kävi, jotta Srirachaa parempaa chilisoosia ei löydy – paitsi omista chileistä itse tehty Sriracha.
Srirachan resepti on helppo: tarvitaan tuoreita punaisia chilejä (tulisuus oman maun mukaan), valkosipulia, ruokosokeria ja suolaa, surautetaan sileäksi, fermentoidaan huoneenlämmössä ja keitetään kokoon etikan kera. Mutta mikään pikaohje tämä ei ole, sillä fermentointi vie muutamasta päivästä viikkoon, riippuen tilan lämpötilasta. Valmis soosi säilynee puolisen vuotta jääkaapissa, jos syöjiltä säästyy.
Sriracha-ohjeita löytyy netistä useita, mutta me teimme omamme Appelsiineja ja hunajaa -blogin ohjeella. Ainoa ero lienee käyttämämme chililaadut ja fermentointilämpötila (syyskuussa puutalon huoneilma on jo melko viileä verrattuna Israeliin). Chileinä meidän Srirachaamme soseutui Aji Cristalia, Omnicoloria, Trepadeira Werneriä, Pequantea ja muutama Blondie (ei haitannut värin puolesta, vaikka olivatkin blondeja).
Kiitos kauppojen laajojen chilivalikoimien, oman chilisoosin voi valmistaa vaikka keskellä talvea. Taidetaan ainakin meillä syödä tästä lähin vain omatekoista Srirachaa!
1. Poista chileistä kannat. Siemenet voit jättää paikoilleen, jos haluat kastikkeesta mahdollisimman tulista.
2. Soseuta chilit, valkosipulit, suola ja sokeri tehosekoittimessa.
3. Kaada seos desinfioituun lasipurkkiin. Anna purkin seistä pöydällä ja heiluttele sitä kerran päivässä. Kun soseen sisältä nousee kuplia ja soseesta alkaa erottua nestettä, fermentointi on valmis. Tähän voi mennä asuntosi lämpötilasta riippuen muutamasta päivästä viikkoon.
4. Kaada fermentoitunut sose kattilaan. Mittaa etikka joukkoon ja keitä seosta miedolla lämmöllä, kunnes nestettä on haihtunut riittävästi. Purkita valmis kastike ja säilytä jääkaapissa.
5. Käytä kastiketta maustamiseen. Esimerkiksi superhelppo dippi valmistuu pelkästä kermaviilistä ja Srirachasta. Nauti!