Skip to content Skip to footer

UUDEN SADON PINAATTI-FETAPIIRAS

Kasvatuslaatikollinen juuri juhannukseksi valmistuneita vihreyksiä inspiroi tekemään piiraan oman maan pinaateista.

Sinne meni koko ensimmäinen pinaattisato. Olivat niin herkullisen vihreitä. Toisaalta oli siinä taustalla myös vakava ongelma: kasvimaan aikaiset vihreät eivät pysy parhaimmillaan kovin kauan. Jos eivät ala kukkia, niin joku tuholainen tulee ja rouskuttaa ne suihinsa. Päätimme ehtiä ensin.

Potagerimme salaatti- ja kaaliosasto (eli aikaiset vihreät) alkaa karata laatikoistaan.

Aikaisten vihreyksien kasvatuslaatikossamme kasvaa lehtikaalia, mangoldia, pinaattia ja rucolaa. Lehtikaaleista harvennettu osa meni pakastimeen ja pinaateista suurin osa päätyi tähän piiraaseen. Seuraavaksi on vuorossa rucolakeitto – jos ehdimme ennen kaalikoita keräämään sadon! Mangoldin pitäisi olla suunnilleen turvassa, joten se saa vielä kasvaa satunnaista salaattikäyttöä lukuunottamatta.

Pinaatti ja feta (tai salaattijuusto) ovat perinteinen yhdistelmä pasteijoissa ja piiraissa. Onneksi meilläkin sattui jääkaapista löytymään juhannuksen jäljiltä salaattijuustopaketti, niin ex tempore loihdittu piiras oli mahdollinen. Tuli oikein herkullista! Antaa kuvien puhua puolestaan:

Ryöpätyn pinaatin lisäksi piiraaseen tulee valkosipulia ja uuden sadon keltasipulia.
…ja tietysti fetaa (eikun salaattijuustoa).
Uunituore pinaatti-fetapiiras maistuu lämpimänä, mutta myös kylmänä.

Pinaatti-fetapiiras

Pohja:

  • 200 g rasvaa
  • 1 kananmuna
  • 5 dl spelttijauhoa (noin)
  • 1/2 tl suolaa

Täyte:

  • 3 litraa tuoretta pinaattia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 200 g fetaa tai salaattijuustoa
  • mustapippuria
  • 3 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  1. Huuhtele aluksi pinaatit. Leikkaa varret ja lehdet erilleen (molemmat käytetään). Ryöppää puhtaat pinaatit runsaassa kiehuvassa vedessä: pinaatinvarsia noin minuutin ajan, mutta lehtiä vain hetki.
  2. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  3. Tee sitten pohja. Nypi rasva, kananmuna, suola ja spelttijauhot sekaisin. Spelttijauhojen sijaan voi käyttää saman määrän vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta. Käytä enemmän jauhoja, jos taikina tuntuu liian märältä. Taikinan tulisi olla murumaista, mutta piirasvuokaan helposti muovautuvaa.
  4. Levitä taikina piirasvuokaan (n. 30 cm)
  5. Pilko ryöpätty pinaatti, sipuli ja valkosipuli ja sekoita ne keskenään.
  6. Levitä kasvikset taikinan päälle ja murenna feta niiden päälle.
  7. Mausta mustapippurilla.
  8. Sekoita kerma ja kananmunat ja kaada piirasvuokaan.
  9. Paista kypsäksi ja kauniin ruskeaksi noin 35 minuuttia.
  10. Tarjoile hieman jäähtyneenä ja nauti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment