Skip to content Skip to footer

VEHNÄTTÖMÄT RUNEBERGIN TORTUT

Yleisön pyynnöstä myös resepti pirteisiin ja paahteisiin Runebergin torttuihin!

Eilen postasimme pelkän kuvan Runebergin tortusta, koska… no, oli hiukan kiire. Ja eikös illan mittaan tullut monia kyselyjä reseptin perään. Ihanaa, että resepteillämme on lukijansa! Niinpä nyt yleisön pyynnöstä julkaistaan myös resepti 🙂

Itse asiassa ajattelimme, että kun resepti oli ihan perusvarma ja perinteinen Valion resepti, sitä ei ehkä tarvitsisi meidän julkaista. Toisaalta toki teimme useamman muutoksen reseptiin: vehnäjauhot vaihdettiin spelttiin (kaura olisi ollut toinen hyvä vaihtoehto, sillä tavalla saa tortuista myös gluteenittomat), fariinisokeri muscovadosokeriin ja kostutus tehtiin sitruunamehulla. Piparkakut olivat joulusta jääneitä gluteenittomia. Koska vadelmahilloa ei sattunut olemaan, laitettiin torttujen päälle gotlantilaista salmbär-hilloa. Salmbär lienee suomeksi sinivadelma, joten se oli riittävän lähellä alkuperäistä. Lopputulos oli mehevä ja pehmeä – niin ja tietenkin sekä pirteä että paahteinen! Bonusta kahden hengen taloudessa sekin, että tästä taikinasta valmistui vain neljä isoa Runebergin torttua. Loppuviikosta voi sitten tehdä uuden satsin…

Vehnättömät Runebergin tortut
(Neljä isoa torttua)

Taikina:

  • 100 g voita
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl muscovadosokeria
  • 1 kananmuna
  • 1/2 dl piparkakkumurua gluteenittomista pipareista
  • 3/4 dl mantelijauhetta
  • 1 1/2 dl speltti- tai kaurajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl kaardemummaa
  • 3/4 dl kermaa

Kostutukseen:

  • 1 pienen sitruunan mehu
  • 2 rkl sokeria

Päälle:

  • vadelmahilloa tai -marmeladia
  • 1 dl tomusokeria
  • 2-3 tl sitruunamehua
  1. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää kananmuna ja vatkaa hyvin.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja lisää niitä vuorotellen kerman kanssa. Sekoita tasaiseksi.
  3. Voitele neljä suurta runebergintorttuvuokaa ja lusikoi taikina niihin. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
  4. Anna torttujen jäähtyä ja ota ne sitten pois vuoista. Kostuta sokeroidulla sitruunamehulla.
  5. Valmista sokerikuorrute sekoittamalla tomusokerin joukkoon sitruunamehua sen verran, että kuorrutteesta tulee melko paksua. Paksu kuorrute ei ehkä ole helppo levittää, mutta ei myöskään leviä tortun päällä.
  6. Tee jäähtyneiden torttujen päälle sokerikuorrutteella rinkula ja laita vadelmahilloa rinkulan sisään. Valmis! Tarjoa kahvin kanssa tai nauti sellaisenaan.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment