Skip to content Skip to footer

JUUSTO- JA HEDELMÄTÄYTTEISET CHILIT

Koko kasvukauden on tätä odotettu: täytetty Rocoto. Juusto- ja hedelmätäytteiset chilit sopivat alkuruoaksi tai jälkiruoaksi.

Saimme vihdoin kasvatettua Rocotoja, perulaisia chilejä. Rocoto on erittäin tulinen, mutta myös mahtavan makuinen, hyvin marjaisa chili. Se kuuluu Capsicum pubescens -lajiin ja on hyvin erilainen muihin chileihin verrattuna. Samaan aikaan kypsyi vielä lempichilejämme, Aji Amarilloja. Isot ja paksulihaiset chilit, kuten Rocoto ja Aji Amarillo, sopivat parhaiten täytettäviksi.

Rocoto relleno eli täytetty Rocoto on perulainen perinneherkku. Chili täytetään paistetulla lihalla, kanamunalla sekä juustolla ja kypsennetään uunissa. Koska Rocoto on erittäin tulinen, on se tapana esikäsitellä keittämällä sokeri-etikkaliemessä useaan kertaan. Näin chilin armoton tulisuus vähenee huomattavasti. Emme kuitenkaan tehneet ensimmäiselle Rocotollemme mitään muuta kuin poistimme siemenet, täytimme öljyssä paistetulla sipulilla ja valkosipulilla sekä gruyere- ja parmesaaniraasteella. Kypsä Rocoto oli todella tulinen, joten esikäsittely on kyllä tarpeen. Onneksi pensaassa on vielä jokunen Rocoto kypsymässä.

Näiden chilien kypsymistä odotimme vuoden ajan, ja se todella kannatti! Ensimmäinen haarukallinen Rocoto rellenoa ei tule unohtumaan aivan heti.

Täytettyjä chilejä tehtiin myös viime vuonna:

Tämä kesä on hellinyt valolla ja lämmöllä. Sattumoisin myös chilit ovat olleet kesästä innoissaan ja sadosta tulee runsas. Markon kasvattamat Aji Amarillo -pensaat notkuvat isoista ja oransseista chileistä. Suuren sadon ongelmana on keksiä mitä siitä tekisi.

Isot, makeat ja tuliset chilit soveltuvat erinomaisesti täytettäviksi. Tavanomaisen juustotäytteen lisäksi voi kokeilla esimerkiksi tropiikin hedelmiä. Laitoimme halkaistujen chilien täytteeksi muun muassa banaania, nektariinia ja ananasta. Täytetyt chilit maistuvat sellaisenaan tai osana ateriaa.

Aji Amarillot ovat hedelmäisen makeita ja keskitulisia, kirkkaan oransseja chilejä. Nämä yksilöt ovat sopivan suuria täytettäviksi.
Tulisten chilien käsittelyssä on syytä käyttää suojakäsineitä.
Mausteeksi laimimehua. Suolaisesta hedelmätäytteestä tuli uusi suosikki!
Parmesaaniraaste kruunaa nämä tuliset herkut.

Uuni kypsytti juustoisista chileistä herkkuja, jotka katosivat tarjottimelta hetkessä parempiin suihin. Näitä tehdään toistekin!

Täytety chilit

Juustotäytteiset chilit:

  • 2 suurta, keskitulista chiliä
  • ½ valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 tl pieneksi hienonnettuna punasipulia
  • ½ mozzarellaa suikaleina
  • rouhaisu mustapippuria
  • ½ dl parmesaaniraastetta

Hedelmätäytteiset chilit:

  • suurta, keskitulista chiliä
  • ½ valkosipulin kynsi hienonnettuna
  • 2 tl pieneksi hienonnettuna punasipulia
  • 2 rkl ananaspaloja
  • 2 rkl nektariininpaloja
  • 2 rkl banaaninpaloja
  • 1 rkl limemehua
  • ripaus suolaa
  • rouhaisu mustapippuria
  • ½ dl parmesaaniraastetta

1. Laita kertakäyttökumihanskat käsiin ja uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Halkaise chilit ja poista siemenet sekä siemenkiinnikkeet.
3. Ripottele valkosipulit ja punasipulit chilien pohjalle.
4. Lisää juustotäytteisiin chileihin mozzarellasuikaleet ja mustapippuri.
5. Lisää hedelmätäytteisiin chileihin hedelmät, limemehu, suola ja pippuri.
6. Nosta täytetyt chilit uunipellille leivinpaperin päälle ja lisää viimeiseksi parmesaaniraaste chilien päälle.
7. Paista kunnes juusto ruskistuu kullanruskeaksi (noin 15-20 minuuttia).
8. Asettele tarjolle, koristele silputulla lehtipersiljalla ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment