Terveys November 7, 2021
1208Views 0Comments
Tuoretta sämpylää ei mikään leipä voita. (”Etenkin, kun niiden päälle laittaa voita”, sanoo Marko.)
Vaihtelun vuoksi ja vehnättömille teimme spelttisämpylöitä. Erinomaisen helppoa se oli sämpyläjauhoilla, joissa oli sekoitettuna karkeudeltaan erilaisia spelttijauhoja (puolikarkeita jauhoja, hiivaleipäjauhoja, leseitä).
Jos maito sopii syöjille, voi sämpylät leipoa myös (laktoosittomaan) piimään. Silloin sämpylät ovat mehukkaimmillaan. Sämpylöiden päälle voi ripotella hiutaleita tai siemeniä koristeeksi. Me käytimme tällä kertaa seesaminsiemeniä, joista tulee kivan pähkinäinen maku. Tarjoa spelttisämpylät tuoreena tai (jos niitä jää) uunissa lämmitettyinä.
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää vesi ja öljy. Alusta taikina.
3. Anna sämpylätaikinan kohota lämpimässä paikassa noin ½ tuntia leivinliinalla peitettynä.
4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
5. Litistä taikina leivinalustalla ja jaa taikina kahteen osaan.
6. Tee spelttisämpylätaikinasta pötkylä ja leikkaa veitsellä 9 osaan.
7. Pyörittele sämpylät käsin ja laita leivinpaperilla peitetylle uuninpellille.
8. Kohota sämpylöitä leivinliinan alla lämpimässä noin ½ tuntia.
9. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
10. Paista noin 11 minuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita. Nauti uunituoreet spelttisämpylät voin kanssa!