Skip to content Skip to footer

Synnytyssalonkiako me haluttiinkin?

Yle uutisoi tänään, että Naistenklinikalla tehtaillaan pian lähes 10 000 vauvaa vuodessa – Äideille tarjotaan ”synnytyselämysmatkoja” synnytyssalonkeineen, -saleineen ja potilashotelleineen. Tähän en voinut olla tarttumatta.

Hyksin naisten ja synnytystoimiala johtaja Seppo Heinonen on nyt joko itse kaikessa ”viisaudessaan” tai muun työryhmänsä kanssa skipanneet niin monta kriittistä kohtaa tästä suunnitelmasta, että ei voi kun ihmetellä ja vähän suuttuakin! Keskittämisen tiessä ei ole mitään positiivista perheiden ja työntekijöiden kannalta. Tehokasta tilankäyttöä se laskelmien mukaan varmasti on, mutta siihen se positiivisuus jääkin! Seppo Heinonen porukoineen ovat esim. unohtaneet SYNNYTTÄVIEN PERHEIDEN tarpeet ja toiveet aivan täysin tästä suunnitelmasta.

Synnyttävät perheet haluavat

1) VALITA JA TIETÄÄ etukäteen mihin voivat mennä synnyttämään.

Perheety haluaa tutustua ja nähdä konkreettisesti millainen se paikka on ja millaista henkilökuntaa siellä on töissä. Vielä parempi olisi jos vielä saisi tietää miten siellä tulevassa synnytyspaikassa tuetaan synnyttäjiä perheineen ja hoidetaan mahdolliset haastavat tilanteet. Jotkin perheet/synnyttäjät tarvitsevat rohkaisua, jotta rohkenevat olemaan aktiivisia oman synnytyksen ja vauvan hoidon suhteen, mutta (lähes) kaikki sitä haluavat! Eikä kukaan ei halua synnyttäessään kuulla, että ei mahdukaan sinne sairaalaan mihin oli tarkoitus mennä, vaan joutuu matkaamaan vieraaseen paikkaan.

2) SYNNYTYSRAUHAN, joka tarkoittaa sitä, että synnytyksen alettua ainoa paikanvaihto olisi kotoa sairaalaan (ellei synnytä kotona)!

Synnyttäessä ei todellakaan halua siirtymisiä toisensa perään ja mahdollisesti myös aina uuden työntekijän vaihtumisen siinä samalla. Synnytyksen normaalin fysiologian, turvallisuuden tunteen ja synnytyksen edistymisen kannalta on todella merkityksellistä sillä ettei siirtymisiä tule. Muiden kanssa yhteinen ”synnytyssalonki” ei tue millään tavalla yksityisyyden tarvetta, omaan synnytysrauhaan uppoutumista tai mitään muutakaan, jota synnytyksen sujuvan kulun ja turvallisen, fysiologisen etenemisen kannalta olisi suotavaa.

Ihan kuin joku synnyttäjien pihatto mistä onnekkaat otetaan poikimiskarsionoihin tekemään temput, kunnes pistetään taas eteenpäin. Ai että! Suomalaista synnytyskulttuuria ja synnytystenhoitoa parhaimmillaan. 😉

3) HOITOHENKILÖKUNNAN, jolla on aikaa heille ja motivaatiota & jaksamista työn kehittämiseen.

Mitä isompi yksikkö on ja mitä isompi caseload synnytysyksikköön kohdistuu tuo se aivan taatusti ruuhkatilanteita, jotka ovat pahimmillaan turvallisuutta vaarantavia, synnyttävän perheen kannalta todella kurjia ja henkilökuntaa kuormittavia. Jo nyt synnytysyksiköissä kuormitutaan kiireen vuoksi ja harmitellaan, kun ei voi tehdä työtään niin hyvin/ sillä tavalla kuin haluaisi. Isommissa yksiköissä uusien asioiden muutos voi olla tooooooodella hidasta, iso laiva kääntyy hitaasti. Tarkoitan erityisesti vaikkapa kätilöistä lähtöisin olevia työn filosofiaan liittyviä muutoksia ym.

Kätilö, jolla on aikaa olla mahdollisimman paljon synnyttäjän/perheen kanssa on synnytyksen kannalta hyvä asia! Synnyttäjiä pursuessa ovista ja ikkunoista voi olla todella haasteellista löytää aikaa olla ihan vain läsnä synnyttäjälle. Varsinkin jos väki on ensin jossain yhteisessä synnytyssalongissa. Ihan kuin joku synnyttäjien pihatto mistä onnekkaat otetaan poikimiskarsionoihin tekemään temput, kunnes pistetään taas eteenpäin. Ai että! Suomalaista synnytyskulttuuria ja synnytystenhoitoa parhaimmillaan. 😉

4) PERHEHUONEET ja OPASTUSTA – Potilashotelli on ihana juttu niille, jotka sinne pääsee.

Entäs ne jotka ei pääse.  Potilashotellissa kätilöiden apu on minimaalista ja keskittyy lähinnä vauvan mittauksiin ja äidin jälkivuodon ym. seurantaan. Muutoin perhee jää kyllä aika oman onnensa nojaan. Jos vaikka kaipaisikin enemmän apuja imetyksessä tms.

Miten massiivilaitoksessa mahdollistetaan perhehuoneet tasapuolisesti? Jo nyt kätilöiden aika on kortilla ja vauvan hoidonkin saa googlata netistä. Entäs kun esim. paukautetaan 3 000 vauvaa Naistenklinikalle lisää? Seppo Heinonen ei myöskään maininnut mitään kätilöiden määrän lisäämisestä. Mitoitukset varmaan tulee pitämään, mutta se ei riitä! Jo nyt pitäisi olla kätilö/synnyttäjä! Lapsivuodeosastolle pitäisi lisätä resursseja myös.

5) PIENIÄ YKSIKÖITÄ, TUTTUJA KÄTILÖITÄ. Perheet on vuosia… VUOSIA jo toivoneet, että tulisi lisää pieniä, kodinomaisia yksiköitä, joissa olisi jo raskausajalta tuttuja kätilöitä. Päin vastoin Suomi 100vuotta vaan sen kun keskittää lisää. Hyvä Suomi! ….not.

6) TERVEITÄ TILOJA. Kättäri osoittautui homepommiksi. Ylen artikkelin mukaan Naistenklinikalla tutkitaan sisäilmaa ja remontteja on tulossa. Aivan mahtavaa. Entä ne perheet, joissa on homealtistuneita. Mihin he menevät synnyttämään, jos Naistenklinikkaa ei saada puhtaaksi?

Muutenkin on todella riskaabelia olla ”yhden kortin varassa”. Entä jos Naistenklinikalla tulee vesivahinko tai homepommi löytyy sieltäkin… Mihin sitten synnyttäjät ohjataan? Odotetaan yli 10v, että saadaan kyhättyä johonkin uusi synnäri? Kätilöiden riittävyyttä ei pomojen tarvitse ressata. Sairastuneita tilalle olisi kuitenkin kortistossa tulijoita, koska nykyinen keskittäminen on saanut aikaan sen, että kätilöille on entistä vähemmän töitä tarjolla. :/

Että joo. Ihan mahtavaa seurata tätä synnytysuutisointia. -NOT! Kyllä sieppaa perheiden ja työntekijöiden puolesta. Ei tässä ole ajateltu muuta kuin jotain tehokkuus näkökulmaa, joka nyt yritetään naamioida johonkin mielikuvaan synnytyssalongista, mihin synnyttäjät muka haluaa synnyttämään. Ei halua!

Voin sen tässä ihan kaikelle kansalle sanoa. Eikä meitä naisia tuolla tavalla voi sumuttaa. Luvataan kaikkea, mutta todellisuus on nähtävissä ihan siellä käytännön tasolla. Harmi vaan, että usein perheet eivät uskalla kritisoida tai pyytää parempaa – sitä mikä heille kuuluu! Oikeasti laadukkaat ja hyvät synnytyspaikat aikaa antavien työntekijöiden kera.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment