Terveys September 9, 2021
1268Views 0Comments
Onnistuuko kotitekoinen ricotta-tyyppinen tuorejuusto laktoosittomasta maidosta? Paremmin kuin hyvin.
Miksi tuskailla kaupan juustohyllyn ääressä laktoosittomien tuorejuustojen rajoittunutta valikoimaa, kun voi tehdä itse? Lakkasin juuri tuskailemasta, sillä laktoositon ricotta syntyy kotona niin helposti, ettei sitä tarvitse enää etsiä kaupasta. Riittää, kun muistaa ostaa maitoa, kermaa ja sitruunoita. Toki tarvitaan myös hiukan aikaa.
En tiedä, miksi tuorejuuston tekoa ei ole tullut kokeiltua aiemmin. Perinteistä piimäjuustoa olen kyllä tehnyt – eikä sekään vaikeaa ole, mutta vie aikaa hiukan enemmän. Ehkä olen kuvitellut, että myös tuorejuuston tekoon tarvitaan enemmän aikaa.
Joka tapauksessa kokeilimme ricotan tekoa Lantliv Mat & Vin -lehden (2/2016) ohjeella. Vähän kädenlämpöistä viileämpää maitoa kermalla vahvistettuna ja sitruunamehua. Hiukan sekoitusta ja annetaan valua harsokankaan läpi siivilässä tunti. Tämän jälkeen solmitaan harsokangas pussiksi ja roikotetaan juustoa noin 15 minuuttia. Valmis!
Valmis juusto käy mihin vain sitä haluaa käyttää: sellaisenaan hunajan kanssa syötäväksi, leivän päälle, leivontaan, pastan täytteeksi… Lisäksi heran voi käyttää leivän leivonnassa nesteenä. Pitänee hankkia juustonvalmistukseen dedikoidut välineet, sillä tätä tullaan tekemään useasti meidän taloudessa.