Skip to content Skip to footer

KOTITEKOINEN LAKTOOSITON RICOTTA

Onnistuuko kotitekoinen ricotta-tyyppinen tuorejuusto laktoosittomasta maidosta? Paremmin kuin hyvin.

Miksi tuskailla kaupan juustohyllyn ääressä laktoosittomien tuorejuustojen rajoittunutta valikoimaa, kun voi tehdä itse? Lakkasin juuri tuskailemasta, sillä laktoositon ricotta syntyy kotona niin helposti, ettei sitä tarvitse enää etsiä kaupasta. Riittää, kun muistaa ostaa maitoa, kermaa ja sitruunoita. Toki tarvitaan myös hiukan aikaa.

En tiedä, miksi tuorejuuston tekoa ei ole tullut kokeiltua aiemmin. Perinteistä piimäjuustoa olen kyllä tehnyt – eikä sekään vaikeaa ole, mutta vie aikaa hiukan enemmän. Ehkä olen kuvitellut, että myös tuorejuuston tekoon tarvitaan enemmän aikaa.

Joka tapauksessa kokeilimme ricotan tekoa Lantliv Mat & Vin -lehden (2/2016) ohjeella. Vähän kädenlämpöistä viileämpää maitoa kermalla vahvistettuna ja sitruunamehua. Hiukan sekoitusta ja annetaan valua harsokankaan läpi siivilässä tunti. Tämän jälkeen solmitaan harsokangas pussiksi ja roikotetaan juustoa noin 15 minuuttia. Valmis!

Valmis juusto käy mihin vain sitä haluaa käyttää: sellaisenaan hunajan kanssa syötäväksi, leivän päälle, leivontaan, pastan täytteeksi… Lisäksi heran voi käyttää leivän leivonnassa nesteenä. Pitänee hankkia juustonvalmistukseen dedikoidut välineet, sillä tätä tullaan tekemään useasti meidän taloudessa.

Laktoositon ricotta
(n. 3 dl)

 • 1 litra laktoositonta maitoa
 • 2 dl laktoositonta kuohukermaa
 • 2 pienen sitruunan mehu
 • harsokangasta (elintarvikekäyttöön)
 • lämpömittari
 • kattila
 • siivilä
 1. Kuumenna hieman vettä kiehuvaksi kattilassa. Laita harsokangas siivilään ja desinfioi kattilassa 5 minuuttia. Kaada vesi pois kattilasta.
 2. Purista sitruunoista mehu.
 3. Kuumenna maito ja kerma kattilassa 34-aseteiseksi. Ota kattila levyltä.
 4. Lisää puristettu sitruunamehu maidon joukkoon ja hämmennä hiljakseen noin 5 minuuttia.
 5. Kaada juoksettunut maito siivilässä olevan harsokankaan päälle. Kerää hera talteen vaikkapa leipätaikinaa varten.
 6. Valuta juustomassaa siivilässä noin tunnin ajan.
 7. Muodosta harsonkankaasta pussi ja roikota juustoa 15 minuuttia. Voit puristaa nestettä myös kiertämällä pussia ”kireämmälle”.
 8. Tarjoile tuore ricotta heti tai säilytä jääkaapissa muutaman päivän ajan. Nauti ricotta esimerkiksi hunajan, sitruunan ja rosmariinin kanssa!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5