Skip to content Skip to footer

10 parasta äänikirjaa lapsille

Monet lapset rakastavat hyvää äänikirjaa, jota he voivat kokea hallitsevansa. Olemassa onkin monia äänikirjoja, joita voit kuulla Storytelista. Olen summannut 10 parasta äänikirjaa lapsille. Kaikki äänikirjat ovat kuultavissa Storytelin kautta. Jos sinulla ei jo ole käyttäjätunnusta Storytelin, voit kokeilla sitä 14 päivää ilmaiseksi täysin sitoumuksetta.

Robin Hood

Robin Hood on klassinen Sherwoodin metsien sankari, joka varastaa rikkailta antaakseen köyhille. Legendaarisen piirtäjämestari Mauri Kunnaksen tarinassa tämä lainsuojaton sankari varastelee herkkuja ja pilaillee Nottinghamin sheriffin kustannuksella aiheuttaen sen, että sheriffi alkaa tavoitella Robinin lukitsemista vankilaan. Kirja on vauhdikas tarina, joka hyödyntää yhtä länsimaisen tarinaperinteen rakastetuimmista hahmoista kuitenkin tuoreessa ja uudessa tarinassa, joka on luonteeltaan vauhdikas ja jännittävä. Kirja on myös niittänyt suurta suosiota, sillä vuonna 2010 se oli Suomen myydyin lasten- ja nuortenkirja, ja sitä on jo julkaistu usealla muullakin kielellä.

Noksu kulkee ja keksii

Mansikkahillo on päässyt loppumaan, ja Noksu ja Nupi päättävät lähteä hillon hakuun. Matka on kuitenkin mutkikas ja seikkailuja täynnä, joten nokkelan Noksun oivallukset tulevat tarpeeseen. Matkan aikana tutuksi tulevat erilaiset liikennevälineet, joihin kirja tutustuttaa lapsilukijansa.

Kirja on opettavainen ja hauska, ja sen seurassa viihtyvät erityisesti 3-5-vuotiaat lapset, jotka voivat oppia paljon Noksun ja Nupin hauskasta ja mukaansa vievästä seikkailusta. Tarina ja sen käyttämä kieli ovat selkeitä, ja kirjan sarjakuvamaisuus varmasti vetoaa hyvin moneen lapseen. Kirja antaa esimerkkejä myös kekseliäisyydestä ja avuliaisuudesta, joten se on taatusti hyödyllistä luettavaa.

Eläköön Reuhurinne!

Reuhurinteen koulu on lakkautusuhan alla. Koulurakennus halutaan purkaa, ja sen oppilaat siirtää toiseen, suurempaan kouluun. Päätöstä pidetään helppona, sillä koulussa on vain yksi luokka, jonka siirtämisen ei pitäisi tuottaa ongelmia. Toisin kuitenkin käy: Reuhurinteen väki ei ole lakkautusuutisesta kovin innoissaan, vaan se alkaa protestoida päätöstä vastaan järjestämällä mielenosoituksen koulunsa puolesta.

Osansa tarinassa saa myös kuudesluokkalainen Pulla, joka haluaa seurustella ja ryhtyy siis etsimään poikaystävää internetistä luoden valeprofiilin Facebookiin. Kirja sisältääkin monia lapsen maailmaan sopivia teemoja kouluun kohdistuvista säästöistä peliriippuvuuteen ja nettikettiin.

Aarresaari

Aarresaari on alunperin Robert Louis Stevensonin klassikko 1800-luvun lopulta. Mauri Kunnas on kuitenkin tarttunut tarinaan ja tehnyt siitä oman tulkintansa, joka on alkuperäiselle tarinalle hyvinkin uskollinen. Tarina kertoo pienestä Jim-pojasta, joka merirosvokapteeni Flintin aarrekartan johdattamana ajautuu Hispaniola-laivan mukana merille.

Tarina on mukaansatempaava ja täynnä erilaisia tapahtumia, jotka kulkevat niin tiiviisti, että tarinaan uppoutuminen on helppoa. Sisältö on paikoin jopa hurjaa ja sisältää pelottaviakin elementtejä juopottelevista merirosvoista tappeluihin. Kaikkein pienimmille lapsille kirja ei siis sovellu, mutta vanhemmat ja hieman hurjemmista tapahtumista pitävät lapset saavat siitä varmasti paljon irti.

Supermarsu lentää Intiaan

Supermarsu lentää Intiaan on vuoden 2007 Finlandia Junior -ehdokkaaksi valittu lastenkirja, joka kertoo tarinan 11-vuotiaasta Emiliasta, joka asuu yhdessä äitinsä ja marsunsa Halosen kanssa. Tarina alkaa eräänä yönä Halosen puraistessa Emiliaa, ja Emilia nähdessä mystisen unen, jossa hän kuulee olevansa valittu Supermarsuksi.

Supermarsuna Emilia saa käyttöönsä erilaisia taikavoimia, joiden ehtona on vain se, että niitä voi käytää ainoastaan hyviin tarkoituksiin. Emilia alkaakin tehdä taikavoimiensa avulla hyvää muun muassa pelastamalla ystävänsä koululuokkansa ilkimykseltä, Rasva-Anterolta. Kirja käsittelee tärkeitä teemoja liittyen muun muassa koulukiusaamiseen ja muiden ihmisten kunnioittamiseen.

Kaiken maailman eläinsadut

Kaiken maailman eläinsadut on kokoelma vanhoja ja uusia eläinsatuja. Kokoelma koostuu kolmesta luvusta: kansansadut, perinteiset eläinsadut ja aikamme eläinsatuja.

Tarinoiden joukosta löytyy niin vanhoja klassikoita muun muassa Grimmin veljeksiltä ja H.C. Anderssenilta, kuten myös uudempia kertomuksia esimerkiksi Hannele Huovilta ja Kari Hotakaiselta. Näiden lisäksi päästään tutustumaan myös eksoottisempien maiden satuperinteeseen, sillä kokoelmassa on mukana tarinoita myös esimerkiksi Kiinasta ja Venäjältä. Kirja koostuu useista eripituisista tarinoista, joten sitä on helppo kuunnella jaksottain juuri siihen tahtiin kuin tuntuu sopivalta ja vaikkapa juuri sellaisessa järjestyksessä kuin itse haluaa.

Vaiennut oraakkeli

Vaiennut oraakkeli on Rick Riordan fantasiakirja, joka pohjautuu vahvasti antiikin Kreikan ja Rooman mytologioihin. Kirja on Apollo-trilogian ensimmäinen osa, joka soveltuu etenkin Percy Jacksonin ja jännityksen ystäville. Kirjassa Apollo-jumala suututtaa isänsä Zeuksen, joka tämän seurauksena syöksee Apollon alas Olympos-kukkulala. 4000-vuotiaan jumalan on täten opeteltava elämään New Yorkissa aivan tavallisena teinipoikana ilman yliluonnollisia voimia.

Apollo kuitenkin keksiin keinon päästä takaisin isänsä suosioon, mutta tämä ei ole helppoa, vaan ennen tätä Apollon on voitettava matkallaan monia vihollisia, jumalia ja hirviöitä, joiden pyrkimys on tuhota hänet.

Hauskaa joulua, Noksu

Hauskaa joulua, Noksu on Mikko Kunnaksen viides Noksu-kirja, ja se sijoittuu joulun aikaan. Noksu-tarinoissa seikkailee Noksu-ankka ystävineen selviytyen erilaisista arkisista tilanteista usein monien kommelluksien kautta. Tässä kirjassa joulu on tulossa, ja Noksulla ja Nupi-ampiaisella on kiire sen valmistelemisessa. Valmisteluista ei oteta paineita, vaan asiat hoidetaan turvautuen luovaan ongelmanratkaisukykyyn, yritykseen ja erehdykseen. Kirja sopii erityisesti pienemmille lapsille, jotka saavat taatusti paljon irti hauskoista sattumuksista ja kommelluksista, joita tarinan jouluvalmisteluiden aikana sattuu.

Hässäkkää ja hätähousuja

Hässäkkää ja hätähousuja on Reuhurinne-sarjaan kuuluva kirja, joka on erilaisista osittain toisiinsa linkittyvistä tarinoista koostuva teos. Tarinat ovat täynnä kommelluksia ja seikkailuija, joita Reuhurinteen koulun oppilaat ja opettajat yhdessä kohtaavat: joskus muffinssitaikina leviää lattialle, joskus taas poliisit tulevat lopettamaan oppilaiden performanssin. Kirja on nopeatempoinen, ja yhteen aiheeseen paneudutaan aina yhden lyhyen tarinan ajan.

Kirja soveltuu etenkin alakouluikäisille, jotka varmasti tempaantuvat mukaan Reuhurinteen koulun vauhdikkaaseen arkeen ja saavat kirjasta monenlaista pohtimisen aihetta myös omaan elämäänsä liittyen.

Hurjat tarinat

Hurjat tarinat sisältää 19 kertomusta rakastetun Mauri Kunnaksen suosituista kirjoista Vampyyrivaarin tarinoita ja Hui kauhistus! Tarinat johdattavat kuulijan seikkailuihin, joissa osansa saavat monenlaiset mitä mielikuvituksellisemmat otukset: tarinoissa kuljetaan esimerkiksi vampyyrien, kummitusten, noitien ja mörköjen maailmassa. Kirjan parissa viihtyvät mainiosti niin vähän pienemmät kuin vanhemmatkin lapset, jotka ovat tottuneita ja kiinnostuneita jännittävämmistä tarinoista ja haluavat tulla imaistuiksi fantasian maailmaan.

Kirjan nimen mukaisesti tarinat ovat hurjia, mutta ne eivät kuitenkaan ole liian pelottavia, vaan sopivat hyvin lapsille, joita tällainen kiinnostaa.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment