Skip to content Skip to footer

MAUKKAAT SPELTTIPATONGIT

Oma patonkipelti innosti tekemään rapeakuorisia spelttipatonkeja. Sopivat täydellisesti vaikkapa retkievääksi tai grilliruuan oheen!

Olemme jo pidemmän aikaa haaveilleet omasta patonkipellistä, jonka avulla saisi tehtyä tavallisessa uunissa rapeakuorisia patonkeja. Löysimme onneksi sopivan patonkipellin paikallisesta keittiötarvikemyymälästä, ja mikä parasta se oli varustettu varsin toimivalla reseptillä. Korvasimme vain alkuperäisessä reseptissä mainitut tummat ja vaaleat jauhot spelttijauhoilla (sämpyläjauhoseos) ja vaihdoimme voin kasviöljyksi.

Patonkitaikina on hyvin helppo tehdä ja kunhan sitä muistaa vaivata riittävästi, niin patongit kyllä onnistuvat.

Uunista riippuen paistoaika voi vaihdella hieman. Itse tykkään oikein rapeakuorisesta leivästä ja näitä patonkeja olisi voinut pitää vielä hetken kauemmin uunissa.

Spelttipatongit
(neljä patonkia)

  • 2½ dl maitoa
  • 1½ dl vettä
  • 30 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 rkl öljyä
  • 600 g splettisämpyläjauhoja

1. Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi.
2. Liuota hiiva nesteen joukkoon ja lisää suola ja öljy.
3. Sekoita spelttijauhot nesteeseen ja työstä taikinaa kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista.
4. Anna taikinan kohota peitettynä ½ tuntia.
5. Kumoa taikina leivonta-alustalle ja vaivaa taikinaa tovi.
6. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
7. Jaa taikina neljään osaan. Muotoile paloista halutunmittaisia patonkeja. Anna patonkien kohota peitettynä jauhotetulla leivinpaperilla noin kaksinkertaisiksi.
8. Siirrä patongit varovasti patonkipellille ja paista 25-30 minuuttia uunin keskitasolla.
9. Anna patonkien jäähtyä. Tarjoile voin kanssa ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment