Skip to content Skip to footer

Kuuntele Risto Räppääjä –kirjoja ilmaisina äänikirjoina

Risto Räppääjä on punapäinen Rauha-tätinsä kanssa asuva poika, joka on seikkaillut Sinikka ja Tiina Nopolan kirjoittamissa kirjoissa jo yli 20 vuoden ajan.

Risto Räppääjä seikkailut ovatkin kattaneet lukuisia kirjoja vuosien aikana, ja lapset ympäri Suomen ovat rakastaneet kertomuksia tästä nokkelasta ja sanavalmiista pienestä pojasta, jonka innostus rumpujen soittamiseen sekä hänen elämänsä varrella tapahtuvat hauskat pienet sattumukset ovat vetäneet mukaansa lähes jokaisen suomalaislapsen parin vuosikymmenen aikana. Kirjat ovat onnistuneet ihastuttamaan niin monet, että niistä on tehty myös elokuvasovituksia, näytelmiä ja tv-sarjoja, jotka kaikki ovat olleet samalla tavalla suuria yleisömenestyksiä.

Kirjojen seikkailut ovatkin tulleet tutuiksi lähes kaikille suomalaisille lapsille, ja ne hurmaavat aina uusia sukupolvia vauhdikkailla käänteillään sekä mielenkiintoisilla kertomuksillaan, joista ei puutu huumoria, eikä myöskään jänntystä. Kirjoista muistetaan myös niiden värikkään ja silmiin pistävät kuvitukset, joita on tehnyt muun muassa Aino Havukainen ja Sami Toivonen sekä Christel Rönns. Ne ovat erityisen hyviä luettavaksi pienille lapsille, mutta myös vähän isommat jo itsekin lukemaan pystyvät lapset nauttivat niiden maailmasta varmasti.

Nyt voitkin kuunnella ja ilahduttaa lapsiasi näillä mahtavilla ja hauskoilla kirjoilla, sillä ne ovat luettavissa sekä kuunneltavaksi Storytelissa, jota voit kokeilla ilmaiseksi 14 päivän ajan.

Risto Räppääjä ja kauhea makkara

Risto Räppääjä ja kauhea makkara on ensimmäisiä kirjoja, jotka seuraavat Risto Räppääjän elämää. Sen hahmoissa on tuttujen Risto ja Rauha Räppääjän mukana lisäksi Buda Pörkhölt ja pianisti Reino Rubinstein. Kirja vie todelliselle seikkailulle, jossa seurataan Riston ja Rauhan matkaa Unkariin saakka.

Rauha nimittäin etsii myytäväksi makkaraa, joka säilyisi mahdollisimman pitkään. Naapurissa asuva herra Lindberg tietää, että tällaisia makkaroita on saatavilla Unkarissa sijaitsevassa kauppahallissa. Tästä alkaakin todellinen seikkailumatka, mikä tosin selviää Rauhalle vasta lentokoneessa, kun hän tajuaa olevanvsa matkalla ulkomaille. Matkan varrella sattuu hyvin monelaisia kömmähdyksiä, mutta monien mutkien kautta Rauha ja Risto tutustuvat Buda Pörköltiin, jolla on tiedossa kaikki Unkarin parhaat makkaroita myyvät paikat.

Ilman hankaluuksia ja erilaisia kömmähyksiä ei selvitä Unkarissakaan, ja joutuvatpa Risto ja Rauha tekemisiin myös poliisin kanssa. Lopulta kuitenkin asiat saadaan kuntoon Unkarissa asuvan ianisti Reino Rubinsteinin avustuksella, ja Risto ja Rauha ovat valmiita palaamaan takaisin Suomeen. Vaan kuinka käykään kallisarvoisten makkaroiden, joita matkalle on lähdetty etsimään?

Risto Räppääjä ja komea Kullervo

Risto Räppääjä ja komea Kullervo on tärkeä kertomus, jossa on läsnä monenlaisia merkittäviä aiheita, joista kertomus kykenee kertomaan lapsille mielenkiintoisella tavalla: mustasukkaisuus, erilaisuuden hyväksyminen ja vanhusten yksinäisyys ovat kaikki asioita, jotka kirja ottaa käsiteltäväkseen hyvin mielenkiintoisella ja mukaansatempaavalla tavalla. Kirjassa lapsille tulevat tutuksi erilaiset aiheet, ja he oppivat tarinan kautta ymmärtämään eri tavalla toimivia ihmisiä, joten tarina myös opettaa joitakin todella tärkeitä asioita kaikille lapsille.

Kirja kertoo kesästä, jona Riston naapuriin saapuu asumaan kohtelias ja komea Kullervo, joka tulee hoitamaan vaariaan Aimo Kuukkelia. Tästä aiheutuu päänvaivaa Ristolle, sillä yhtäkkiä molemmat hänen elämänsä tärkeimmistä naisista, Nelli ja Rauha-täti ovat molemmat ihastuneita Kullervoon. Risto ei ymmärrä Kullervon ihmeellisiä tapoja, mutta Nelli ymmärtää Kullervon käytöstä, mikä saa Riston kokemaan suurta mustasukkaisuutta.

Risto kuitenkin pääsee yli ennakkoluuloistaan, minkä jälkeen kaikki kolme ystävystä pääsetvät yhdessä kesälerirille Kauhavalle. Leirillä on kuitenkin ratkaistava vielä yksi asia: Kullervon isoisä tarvitsee seuraa yksinäisyytensä helpottamiseen, ja Kullervo on valmis autamaan vaariaan sen löytämisessä.

Risto Räppääjä ja villi kone

Risto Räppääjän täti Rauha Räppääjä odottaa rauhallista kesää, sillä Risto istuu kaiket päivät omassa huoneessaan, eikä odota seuraa tai vaadi edes ruokaa. Rauha-täti tarjoilee Ristolle valmispitsoja ovenraosta, ja kaikki yhteys, joka hänellä on Ristoon, ovat oven takaa kuuluvat ”oijoijoi”-huudahdukset, joita Rauha-täti luulee Riston runoiluksi. Riston ystävä, naapurissa asuva Nelli Nuudelipää on kuitenkin tästä aivan eri mieltä: Nelli hermostuu Ristolle, kun ei saa tältä huomiota, ja naapurin Herra Lindbergin ajattelee, että Ristosta on tullut varsinainen erakko.

Syy erakoitumiseen ei kuitenkaan ole Rauha-tädin epäilemä runous, vaan tietokone, jonka näyttö vilisee toisiaan hakkaavia hahmoja. Kone annetaan herra Lindbergin hoidettavaksi, mutta pian sen jälkeen hänenkin asunnostaan alkaa kuulua tasaiset ”oijoijoi”-huudahdukset. Loppujen lopuksi Rauha-täti onnistuu kuin onnistuukin irrottamaan Riston ja herra Lindbergin tietokoneesta ja sen mahdottomasta vetovoimasta, mutta Riston on vielä aika hyvittää tekonsa Nelli Nuudelipäälle.

Risto Räppääjä ja villi kone on tärkeä kirja, joka kertoo nykyajalle hyvin tavallisesta vitsauksesta. Monet lapset nykyään uppoutuvat tietokoneiden ja pelien ääreen ihan liian pitkäksi ajaksi, ja tämä kirja on myös kertomus juuri tästä ongelmasta. Kirja opettaakin lapsille viisaampaa pelaamista ja näyttää, mitä liiallinen tietokoneella istuminen voi tehdä vaikkapa tärkeille ystävyyssuhteille.

Kaikki nämä ja monet ja muut Risto Räppääjä –sarjan kirjat ovat luettavinasi tai kuunneltavinasi ilmaiseksi Storytel-palvelun kautta. Päästäksesi käsiksi näihin ilmaisiin e- ja ääni-kirjoihin sinun tarvitsee ainoastaan luoda käyttäjätunnus Storyteliin. Sen jälkeen saat käyttöösi 14 päivän ilmaisen kokeilujakson, johon ei sisälly minkäänlaisia sitoumuksia. Voit siis kokeilla palvelua rauhassa, ja jos se ei vastaakaan sinun toiveitasi, voit lopettaa tilauksen heti kokeilujakson päätyttyä.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment