Skip to content Skip to footer

SUUSSA SULAVA VIIKUNAPIIRAS

Sinihomejuustosta ja viikunasta syntyy suussa sulava piiras. TS Ruokaan blogattu ohje nyt uudelleen pienillä täydennyksillä ja uusilla kuvilla.

Viime vuonna teimme sinihomejuusto-viikunapiirasta, joka osoittautui uskomattoman herkulliseksi. Silloin totesimme, että piiras pitäisi ehdottomasti tehdä pienempään vuokaan tai vaihtoehtoisesti tuplata täytteiden määrä. Nyt kokeilimme paistaa piiraan 18 cm halkaisijaltaan olevassa irtopohjavuoassa ja tuloksena oli juuri täydellisen mehevä ja paksu piiras. Pohjan teimme speltistä. Reseptiin on korjattu vuoan koko. Alla oleva juttu on muilta osin vanha, mutta kuvat ovat uudet.

Viikunaa salaatissa, pizzassa, grillattuna, ilmakuivatun lihan kaverina… Viikuna on noussut hurjan suosituksi, eikä ihme – niin herkullisesti se sopii suolaisen makeisiin yhdistelmiin.

Viikunoiden maussa on umamia, joten ne sopivat hyvin suolaisen kanssa.

Halusimme tarjota ystäville viikunaa uudenlaisena yhdistelmänä. South African -lehden verkkosivujen ruokablogista löytyi juuri sopivanlainen suolainen viikunapiiras. Sillä ohjeella valmistimme ystäville viikunasta ja sinihomejuustosta niin suussa sulavan piiraan, että muruakaan ei jäänyt jäljelle!

Viikunan ja sinihomejuuston yhdistelmä on suolaisen makea ja suussa sulava.

Piiras sai mukavasti rouskuvaa rakennetta pinjansiemenistä. Rosmariinin kanssa kuullotetut sipulinviipaleet toivat piiraan makuihin pehmeyttä ja vienosti rosmariinista syvyyttä. Teoriassa resepti on kahdeksalle hengelle, mutta meillä ainakin se katosi neljään pekkaan. Vielä mehevämpi piiraasta olisi tullut hiukan pienemmässä vuoassa, ehkä jopa 18-senttisessä. Loistavasti viikunan ja sinihomejuuston makuihin sopi australialainen Yalumba Organic Shiraz -punaviini (Alkon hinta 12,99 €).

Pinjansiemenet tuovat piiraaseen mukavan rouskuvaa rakennetta.

Sinihomejuusto-viikunapiiras (neljälle)

Pohja:

 • 100 g voita
 • 2 dl jauhoja (vehnä tai speltti)
 • ripaus suolaa
 • 2 rkl kylmää vettä

Täyte:

 • 1 sipuli
 • 2 oksaa rosmariinia
 • 2 rkl öljyä
 • 60 ml kuohukermaa
 • 1 kananmuna
 • 150 g sinihomejuustoa
 • 25 g pinjansiemeniä
 • 8 viikunaa neljäsosina

1. Laita uuni lämpiämään 200-asteiseksi. Nypi voi jauhojen ja suolan joukkoon. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
2. Levitä taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisijaltaan 18 cm).
3. Viipaloi sipuli ohuiksi viipaleiksi. Riivi rosmariininoksista lehdet. Karamellisoi sipulit ja rosmariinin lehdet kevyesti öljyssä. Anna jäähtyä.
4. Sekoita kerma ja kananmuna keskenään, ja lisää jäähtyneet sipulit ja rosmariinit. Levitä seos tasaisesti pohjan päälle.
5. Murusta seuraavaksi ohut kerros sinihomejuustoa ja lisää puolet pinjansiemenistä.
6. Pese ja lohko viikunat neljäsosiin. Asettele ne piirakan päälle leikkauspinta ylöspäin.
7. Ripottele piiraan päälle loput sinihomejuustosta ja pinjansiemenistä.
8. Paista piirasta 35 minuuttia 200-asteisessa uunissa keskitasolla. Kun piiras on kypsä anna sen vetäytyä vähintään kymmenen minuuttia. Tarjoile hyvän viinin kanssa ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment