Skip to content Skip to footer

TERVEELLISET TEELEIVÄT

Vehnän, ohran ja rukiin karsiminen ruokavaliosta aiheuttaa melkoisia ongelmia leipäosastolla. Itse tehden saa parasta leipää, mutta sopivia reseptejä löytyy vain vähän. Tämä keittiömme tuotekehityksen tuloksena syntynyt resepti sopii FODMAP-ruokavaliota noudattaville, mutta ei ole täysin gluteeniton.

Vehnäjauhojen välttäminen ja leipominen on ajattelua vaativa yhtälö. Erilaisista taikinoista tulee yleensä tarttuvia ja tahmaisia ja lopputuloksesta hajoavaa. Jos tarkoituksena ei ole tehdä keliaakikoille sopivaa syötävää, vaan vain välttää vehnää, paremman rakenteen saa lisäämällä taikinaan spelttijauhoa. Teeleipätaikinaan käytimme puolikarkeita spelttijauhoja, gluteenitonta jauhoseosta ja isoja kaurahiutaleita.

Joskus vatsavaivat voivat johtua huonosti imeytyvistä hiilihydraateista eli FODMAP-hiilihydraateista. Silloin ongelmaan auttaa kyseisten hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta. Laktoosi ja ksylitoli ovat esimerkkejä huonosti imeytyvistä hiilihydraateista, mutta näitä ovat myös fruktaanit, joita löytyy muun muassa vehnästä ja kivellisistä hedelmistä. Viljoista esimerkiksi kaurassa ja speltissä on vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja.

Uunituoreet teeleivät maistuvat herkullisilta ja sopivat hyvin aamu- tai iltapalle. Taikinan sekoittaa hetkessä, ja paistamisen aikana ehtii kattaa pöydän. Näihin teeleipiin tulee lisäksi porkkanaa ja luonnonjogurttia, mikä tekee leivistä erityisen meheviä. Ihanaa vaihtelua vehnättömälle!

Nämä porkkanaa sisältävät teeleivät katoavat aamupalapöydästä nopeasti…

Terveelliset teeleivät
(neljä teeleipää)

  • 2½ dl isoja kaurahiutaleita
  • 2½ dl karkeaa spelttijauhoa
  • 2½ dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl sokeria
  • 1 iso porkkana raastettuna
  • 2 dl laktoositonta luonnonjogurttia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
3. Yhdistä nestemäiset ainekset kuivien joukkoon ja sekoita taikinaksi.
4. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 12 cm muottirenkaat ja asettele ne leivinpaperilla peitetylle uuninpellille. Painele taikina muottirenkaisiin. Vaihtoehtoisesti voit vain painella taikinan leivinpaperille, mutta muottirenkaat estävät teeleipien reunoja palamasta.
5. Paista teeleivät kauniin ruskeiksi (15 minuuttia).
6. Tarjoile teen ja voin kera. Nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment