Skip to content Skip to footer

TUOKSUVA JA HEDELMÄINEN KANAPATA

Tämä marokkolaistyylinen täyteläinen ja maukas talviruoka yllättää hedelmäisyydellään ja kukkaisella tuoksullaan.

Kiireetön viikonloppu talviulkoiluineen inspiroi tekemään mausteista ja maukasta talviruokaa. Mieli ei kuitenkaan tehnyt perinteistä lihapataa vaan kevyempää kasvispainotteista pataa. Lyhyen pohdinnan ja hakukoneen selailun tuloksena löytyi marokkolaisperäinen vanha sukuresepti, johon tuli kanaa, kikherneitä ja runsaasti makua.

Alkuperäisessä reseptissä ruoka valmistui hitaasti hautuen tagine-padassa, mutta meillä toimi tulikuuma hiiliteräksinen paistinpannu ja valurautapata loistavasti. Lopputulos voi olla erilainen, mutta silti äärimmäisen maukas. Raaka-aineiden ruskistaminen ellei jopa pienoinen kärventäminen toi makuihin syvyyttä, jota on muuten vaikea saavuttaa. Lisäsimme kanapataan myös itse tehtyä chipotlea sekä reilusti harissaa. Sahrami, aprikoosi ja inkivääri ovat reseptissä oleelliset maun tuojat. Säilöttyjä sitruunoita emme löytäneet, mutta laitoimme pataan runsaasti sitruunamehua, -kuorta ja sitruunan hedelmälihaa. Karvaan valkoisen osan jätimme pois ja hyvä niin.

Hedelmäistä kanapataa marokkolaiseen tyyliin riisin, humuksen ja ohuen leivän kera.Kikherneistä valmistui myös herkullista hummusta, jota kannattaa ehdottomasti tehdä itse. Kanapadan ja hummuksen lisäksi sopii ohut paistettu leipä. Aikaisemmin löytämämme hyvä naan-resepti sopi tähänkin loistavasti, vaikkei se marokkolaiseen keittiöön kuulukaan.

Ruokapöydässä kanapata sai loistavan vastaanoton. Pata ei tuoksunut perinteiseltä kanapadalta vaan kukkaiselta (englannin kielen fragrant olisi oikea sana), ja samaan aikaan se oli täyteläisen maukas sekä kevyt ja hedelmäinen.  Kokki sai luvan  tehdä tätä toistekin.

Kanapata

  • 1 kg maustamattomia kanan koipipaloja
  • 4 rkl vaaleaa oliiviöljyä
  • 2 pientä kokonaista valkosipulia
  • 1 pink rosanna sipuli
  • 1 keltasipuli
  • 3 banaanisalottisipulia
  • n. 3 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 100 g kuivattuja aprikooseja
  • 1 tlk kuorittuja tomaatteja (Mutti)
  • 1 tlk kikherneitä
  • 250 g tomaattimurskaa
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • 1 tl kanelia
  • ½ chipotle (savustettu chili, n. 1 tl)
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl suolaa
  • 1-2 rkl harissaa
  • ripaus sahramia
  • 1 kanafondikuutio
  • 1 sitruuna
  • vettä
  • tuoretta korianteria koristeluun
  1. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja ruskista kanan koipipalat pienessä määrässä öljyä. Nosta kananpalat isoon uunipataan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori valkosipulit ja sipulit. Leikkaa salottisipulit neljään ja keltasipuli ja pink rosanna sipuli kahdeksaan osaan. Kuori ja silppua inkivääri. Leikkaa aprikoosit neljään osaan.
  3. Ruskista valkosipuli ja sipulit hyvin kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä. Lisää silputtu inkivääri ja aprikoosit. Ruskista lisää. Lisää kikherneet, tomaattimurska, -pyree ja tölkitetyt tomaatit. Sekoita ja anna kiehua hetki.
  4. Kaada sipuli-tomaattiseos pataan kanan koipipalojen päälle. Lisää mausteet ja sekoita. Laita harissaa maun mukaan. Me pidämme tulisesta ruuasta, joten 2 rkl oli meille sopivasti.
  5. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Purista ½ sitruunan mehu ja leikkaa ½ sitruunasta hedelmäliha. Lisää kuori, mehu ja hedelmälihan palat pataan. Lisää pataan vettä, kunnes kanat juuri peittyvät.
  6. Kypsennä tunti, laske uunin lämpöä 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä toinen tunti. Lisää silputtu tuore korianteri juuri ennen tarjoilua.
  7. Tarjoile hedelmäinen ja tuoksuva kanapata keitetyn riisin, ohuen leivän ja hummuksen kanssa ja nauti!

Tahini

  • 2½ dl kuorittuja seesaminsiemeniä
  • ½ dl vaaleaa oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
  • 3 rkl sitruunamehua
  • ½ tl suolaa
  1. Tee ensin tahini. Jauha seesaminsiemenet ja öljy prosessorilla juoksevaksi tahnaksi.
  2. Lisää loput ainekset ja jauha lisää.
  3. Hummukseen tarvitaan vain osa tahinista – säilytä loppu viileässä. Pienellä prosessorilla voi tehdä vaikka neljäsosamäärän.

Hummus

  • n. ½ dl tahinia
  • 1 tlk kikherneitä
  • 3 kynttä valkosipulia
  • 1 rkl raastettua sitruunan kuorta
  • 3 rkl sitruunamehua
  • vettä
  • ½ tl suolaa
  1. Jauha kaikki ainekset prosessorilla hienoksi ja kuohkeaksi tahnaksi. Lisää vettä tarpeen mukaan.
  2. Tarjoile leivän kanssa. Säilyy viileässä noin viikon.

Naan-leipä

  • 1½ dl kädenlämpöistä maitoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl vaaleaa oliiviöljyä
  • 300 g spelttijauhoa
  • 1½ dl maustamatonta jogurttia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 150-200 g spelttijauhoa
  1. Sekoita maito, hiiva, suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhoa kunnes saat kovahkon taikinan. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.
  2. Lisää leivinjauhe, jogurtti ja jauhoja. Työstä taikinaa käsin ja lisää tarvittaessa jauhoja kunnes saat kimmoisan taikinan. Anna taikinan levätä hetki liinalla peitettynä.
  3. Jaa taikina 8 osaan ja taputtele jauhojen avulla litteitä leipiä.
  4. Kuumenna paistinpannu keskikuumaksi ja paista naan-leipiä tilkassa öljyä molemmin puolin kunnes leipien pinta saa kunnolla väriä. Peitä paistetut leivät liinalla.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment