Skip to content Skip to footer

VOIMA-AAMIAINEN: TUOREMEHUA JA TEELEIPIÄ

Porkkana-sitrusmehua inkiväärillä ja porkkana-parmesaaniteeleipiä. Tämä voima-aamiainen virkistää kaamoksessa.

Herätys ennen auringonnousua inspiroi tekemän aamiaisen, josta saa energiaa pimeän vuodenajan selättämiseksi. Itsetehdystä tuoremehusta löytyy porkkanaa, appelsiinia, verigreippiä ja inkivääriä. Porkkanan puristejäte hyödynnettiin lisäksi teeleipien taikinassa. Hävikistä herkuksi!

Kaapista esille otetulla mehulingolla syntyi nopeasti porkkanamehua, johon lisättiin sitrusmehuja – appelsiinia ja verigreippiä. Mukaan laitettiin vielä inkivääriä, mikä muutti mehun erityisen herkullisen makuiseksi.

Verigreipin ja appelsiinien puristuksessa syntyvä hedelmäliha kannattaa ehdottomasti lisätä mehun joukkoon. Hedelmälihan kuitu on terveellistä ja tekee hyvä vatsalle.

Porkkana ja jogurtti pitävät teeleivät kosteina. Teeleipiin tulee myös parmesaaniraastetta, joka antaa valmiille leiville ihanan paahteisen aromin.

Aamiaisen jälkeen oli piristynyt olo. Tuoremehu ja lämpimät teeleivät maistuivat herkullisilta, ja inkivääri toi mehuun virkistävää terävyyttä. Aamupalan tekemisessä ei kauaa mennyt. Isoin vaiva oli mehustimen puhdistamisessa, mutta vaivannäkö kannatti. Mehustinta pitäisi ilmeisesti käyttää useamminkin, eikä jättää sitä pölyttymään kaapin perälle. Loistava aamiainen!

Porkkana-sitrusmehu inkiväärillä
(n. 8 dl)

  • 4 isoa porkkanaa
  • 1 verigreippi
  • 2 appelsiinia
  • 1 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 20 ml kiehuvaa vettä
  1. Kuori ja pese porkkanat.
  2. Tee porkkanamehua mehulingolla, mutta ota porkkanan puristejäte talteen.
  3. Halkaise sitrukset ja purista niistä mehu. Ota hedelmäliha talteen.
  4. Raasta inkivääri ja uuta sitä kiehuvalla vedellä. Suodata inkivääriuute esimerkiksi teesihdillä.
  5. Sekoita porkkanamehu, verigreippimehu, appelsiinimehu ja inkivääriuute tarjoilukannussa. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Porkkana-parmesaniteeleivät
(8 kpl)

  • n. 7 dl spelttisämpyläjauhoa
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 200 g maustamatonta jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 4 porkkanan puristejäte
  • 100 g öljyä tai sulatettua rasvaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa.
  3. Lisää jogurtti, porkkana, maito, parmesaaniraaste ja öljy tai rasva. Sekoita huolellisesti, mutta älä liian kauan. Jos taikina on liian löysää, lisää jauhoja.
  4. Taputtele taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille teeleipiä. Käytä tarvittaessa jauhoja.
  5. paista teeleipiä kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja pohja hieman rapea.
  6. Tarjoile teeleivät lämpiminä porkkana-sitrusmehun kanssa ja nauti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment