Skip to content Skip to footer

HELPPO JA KUOHKEA GLUTEENITON PATALEIPÄ

Tämän herkullisen, gluteenittoman pataleivän valmistuksessa ei tarvita jauhopeukaloa, sillä se valmistuu melkein itsestään.

Helppojen gluteenittomien leipäreseptien toivossa olemme ehtineet testata monia reseptejä. Vaikka taikina onnistuisi helposti, gluteenittoman taikinan leipominen on aina pientä taistelua. Gluteeniton pataleipä ei kuitenkaan vaadi kovinkaan paljon taikinan käsittelyä, joten se on tähän mennessä kokeilluista resepteistä helpoin.

Aamuvirkku voi sekoittaa leipätaikinan nopeasti ja jättää sen nousemaan 1½ tunniksi. Paistoon ei tarvita 45 minuuttia enempää. Parasta on leivän maku ja rakenne, joka on kuohkea kuin kunnon leivässä aivan rapeaa kuorta myöten.

Valurautaisessa padassa gluteenittomasta leivästä tulee rapeakuorinen.

Alkuperäisen reseptin raaka-aineita ei ollut helppo löytää Suomesta, joten me käytimme tummaa riisijauhoa, teff-jauhoa ja gluteenitonta jauhoseosta. Tumma riisijauho ja teff tuovat leipään tummempaa maalaisleivän makua ja purutuntumaa.

Leivän rakenne on sopivan kuohkea.

Taikinaa voi tehdä suuremmankin määrän kerralla ja säilyttää sitä jääkaapissa enintään viikon verran. Kylmää taikinaa pitää nostattaa pöydällä pari tuntia ennen paistoa, mutta juuri tehdyn taikinan kanssa jätimme toisen nostatuksen väliin. Taikinaa pitää käsitellä varovasti, jotta ilmakuplat eivät hajoa, joten leivän muotoilu pitää tehdä kevyellä, kostutetulla kädellä. Lopuksi leipään voi leikata viillot terävällä veitsellä, jolloin leipä myös näyttää herkulliselta maalaisleivältä.

Gluteeniton pataleipä
(yksi leipä)

 • 2,4 dl tummaa riisijauhoa
 • 1,8 dl teff-jauhoa
 • 3½ dl gluteenitonta jauhoseosta
 • 1 tl ksantaania
 • 1 tl psylliumia
 • 1 tl sokeria tai hunajaa
 • ½ tl suolaa
 • 2 isoa munaa
 • ½ dl ruokaöljyä
 • 25 g hiivaa
 • 3 dl kädenlämpöistä vettä

1. Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa.
2. Lisää kulhoon kananmunat ja öljy.
3. Sekoita taikina murumaiseksi.
4. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää seos taikinaan vähän kerrallaan.
5. Sekoita taikina tasaiseksi.
6. Peitä kulho ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 1½ tuntia.
7. Laita kannellinen pata uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
8. Leivo leipä tai pistä taikina jääkaappiin myöhempää käyttöä varten. Kumoa taikina varovasti leivinpaperille ja muotoile leivästä pyöreä öljytyin tai kastelluin käsin. Leikkaa leivän pintaan syviä viiltoja terävällä veitsellä.
9.  Ota pata uunista ja nosta taikina pataan leivinpaperin avulla. Laita padan kansi takaisin.
10. Paista leipää 30 minuuttia. Laske uunin lämpötila 225 asteeseen ja ota padasta kansi pois. Paista leipää vielä 15 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea.
11. Nosta leipä padasta leivinpaperin avulla.
12. Anna leivän jäähtyä ritilällä hyvin ennen sen leikkaamista.
13. Nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment