Skip to content Skip to footer

LÄHES TÄYDELLINEN SITRUUNATORTTU

Sitruunatorttu Heston Blumenthalin ohjeella oli kummallista ja hiuksia nostattavaa tehdä, mutta siitä tuli lähes täydellinen.

Se näytti täydelliseltä sitruunatortulta. Ohut ja rapeaksi paistettu pohja, sileä, tasainen ja kauniisti leikkautuva täyte ja raikkaan keltainen, intensiivinen väri. Sitruunaisen ja makean maun voi kuvitella, vaikka leivonnainen näkyikin vain televisiossa, jossa Heston Blumenthal esitteli omaa versiotaan englantilaisesta sitruunatortusta.

Pitää testata. Tietenkin pitää, vaikka ohje on kummallinen.

Läpikuultavan ohut reuna ja raikkaan keltainen sitruunatäyte. Nam!

Murotaikinaa väärässä järjestyksessä ja pakastettuna vuokaan. Herneiden sijaan kolikoita painoksi (johtavat lämpöä paremmin – tai sitten ei). Nestemäinen taikinavoitelu kypsälle pohjalle. Lemon curd, joka kuumennetaan vain siihen pisteeseen, kunnes kananmuna alkaa kypsyä. Ja uunissakin vain 70-asteiseksi. Täyte kaadetaan kannusta suoraan uuniin (juu, ei olisi tarvinnut ottaa kirjaimellisesti) ja torttu otetaan ulos uunista, kun täyte on vielä löysää. Todella outoa!

Sitruunatorttu onnistui liki täydellisesti. Täyte oli kirjaimellisesti suussasulavaa.

Mutta myös täydellistä. Tai olisi ehkä Hestonin tekemänä, meidän pitää vielä hieman harjoitella. Riittävän lähelle täydellistä pääsimme silti tällä kokeilullakin. Oi, kuinka hyvää!

Pikavauhtia sitruunatortusta ei jää kuin murut jäljelle.

 Lähes täydellinen sitruunatorttu
(kuudelle)

Pohja:

 • 300 g erikoishienoa spelttijauhoa
 • 150 g voita
 • 120 g tomusokeria
 • 3 keltuaista
 • ½ vaniljatangon siemenet
 • ½ sitruunan raastettu kuori
 • 1 kananmunan valkuainen

Täyte:

 • 3 dl sitruunamehua
 • 3 sitruunan raastettu kuori
 • 2 dl kermaa
 • 260 g sokeria
 • 6 kananmunaa

1. Tee ensin pohja. Sekoita yleiskoneessa jauhot ja voi hiekkamaiseksi seokseksi.
2. Sekoita sähkövatkaimella keltuaiset ja tomusokeri. Lisää vaniljansiemenet ja raastettu sitruunankuori keltuaissokerivaahtoon.
3. Yhdistä pohjan ainekset pehmeäksi taikinaksi.
4. Litistä taikina tuorekelmulle neliön muotoon ja laita jääkaappiin vetäytymään ½ tunniksi.
5. Kaulitse kylmästä taikinasta leivinpaperien välissä n. 2 mm paksu levy. Pakasta levy ½ tunnin ajaksi.
6. Ota taikina sulamaan. Painele sulanut taikina irtopohjatorttuvuoan (22 cm) pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen reuna pois. (Heston neuvoo jättämään ylimääräiset taikinat ja leikkaamaan ne pois vasta lopussa. Kokemuksemme mukaan ne päätyvät uunin pohjalle, joten reunat kannattaa suosiolla leikata pois). Tee ylimääräisestä taikinasta ja valkuaisesta löysää nestemäistä taikinaa.
7. Pistele torttupohja haarukalla. Laita pohjan päälle moneen kertaan rypistetty leivinpaperi ja kuivattuja herneitä painoksi.
8. Paista pohjaa 190 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja sivele nestemäisellä taikinalla. Paista pohjaa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna pohjan jäähtyä.
9. Tee sitten sitruunatäyte. Pese ja raasta 3 sitruunaa sekä purista niistä mehu.
10. Sekoita sitruunamehu, raastettu kuori, kerma, sokeri ja kananmunat metallisessa kulhossa. Kuumenna seos vesihauteessa tasan 60-asteiseksi (käytä lämpömittaria). Lämmitä sillä välin uuni 120-asteiseksi ja laita pohja vuoassaan lämpiämään.
11. Siivilöi sitruunatäyte kannuun ja kaada täyte varovasti uunissa olevalle torttupohjalle.
12. Paista torttua kunnes täyte on keskeltä lämpömittarilla mitattuna 70-asteista (noin 20 minuuttia). Ota sitruunatorttu uunista ja anna jäähtyä kokonaan. Poista torttu vuoastaan ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5