Skip to content Skip to footer

PORSAANKYLJYKSET JA LINSSIMUHENNOS SEKÄ MUITA RETKIRUOKIA

Vanha totuus on, että retkellä pitää syödä hyvin, että jaksaa. Pussimuusi ja sikanauta ovat toki joissain olosuhteissa jopa oikein hyvää, mutta kesälomareissullamme painotimme silti mahdollisimman tuoreeseen lähiruokaan, itse tehtyyn mieluiten. Parhaita retkiruokia tällä kertaa olivat porsaankyljykset linssimuhennoksen kera.

Viikon mittaisella kesälomareissulla päätimme kokkailla pääosin itse retkikeittimen avulla – joko luonnon helmassa tai sitten leirintäalueella. Matka vei halki Ahvenanmaan ja Ruotsin, joten tuoreita lähiraaka-aineita löytyi matkan varrelta viljalti.

Perusvälineistöksi mukaan valikoitui uskollinen Trangia-retkikeitin, valurautainen blinipannu sekä epälukuinen määrä pieniä ja käteviä keittiövälineitä (mm. pari veitseä, vispilä, kauha, puuhaarukka, nuolija, litistettävä kulho ja puolen litran kannellinen kannu, jossa on mitta-asteikko). Retkikeittimen kaasupoltin on investointina maksanut itsensä moninkertaisesti takaisin, sillä ruoka valmistuu nopeimmillaan 10 minuutissa!

Trangia on kätevä retkikeittiö!

Kuivat ja lämpimässä säilytettävät raaka-aineet pakattiin jo kotona mukaan sopivina annoksina suljettaviin muovipusseihin. Tuoreita raaka-aineita hankittiin matkan varrelta tarjonnan, fiiliksen ja kylmäketjuvaatimusten mukaan. Herkästi pilaantuvia aineksia hankittiin vain juuri ennen kuin niitä aiottiin syödä. Tämä tietysti edellytti hieman suunnittelua etappien, nälän ja kaupan aukioloaikojen suhteen… Aina ei onnistunut ihan täysillä, mutta riittävän hyvin 🙂

Pussimuusi ja lihapullat tai sikanauta, pussipastat ja -padat ovat helpoimpia retkiruokavaihtoehtoja. Vaikka niillä onkin paikkansa, alusta asti itse tekeminen ei vie yhtään kauempaa – ja on sitä paitsi paljon hauskempaa. Esimerkiksi itse tehty meksikonpata verrattuna pussiruokaan osoittautui tekemiseen käytetyn ajan ja kustannuksen suhteen aivan samanlaiseksi, mutta maun suhteen ainakin kymmenkertaisesti paremmaksi.

Vasemmalla alusta asti itse tehty ja oikealla ”lisää vain vesi ja paistettu jauheliha”-versio chili con carnesta. Kumpaa söisit mielummin?

Kala ja kasvikset hankittiin paikallisina, ja hyvin nopea ja herkullinen ateria muodostui savusiiasta polentan kera tai uusista perunoista sillin ja salaatin kanssa.

Erikoinen yhdistelmä maistui reissuruokana erinomaiselta.
Salaatti on paikallaan myös reissulla!
Uudet perunat ja silliä. Helppoa retkiruokaa 🙂

Paras retkiruoka valmistui kuitenkin grillillä: grillatut porsaankyljykset. Seuraksi linssimuhennosta, jonka ohje löytyi Dan Mayn Red Hot Chili -kirjasta. Nam! Grillin sijaan kyljykset olisi voinut kypsentää myös trangian pannulla, mikäli ruokaa olisi tehty keskellä metsää. Tätä ruokaa tehdessä saimme kuitenkin nauttia Kökarissa Antons Gästhemin hyvin varustellusta keittiöstä, joten sanoimme grillille kyllä kiitos!

Hiiligrillissä paistuu parhaat kyljykset.
Uusimmaksi retkiruokasuosikiksemme nousi grillatut porsaankyljykset ja aivan ihana linssimuhennos.

Porsaankyljykset ja linssimuhennos
(kahdelle)

 • 2 porsaankyljystä
 • suolaa
 • mustapippuria

Linssimuhennos:

 • 2 rkl ruokaöljyä
 • 1 porkkana kuutioituna
 • 50 g purjoa pilkottuna
 • 1 salottisipuli kuutioituna
 • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
 • 1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
 • 1 Aji Amarillo -chili pilkottuna
 • 1 rkl curry-mausteseosta
 • 100 g puy-linssejä
 • 4 dl kookosmaitoa
 • 1 kanaliemikuutio
 • 3 rkl tuoretta korianteria silputtuna

1. Valmista linssimuhennos. Kuullota öljyssä porkkanaa, purjoa ja salottisipulia n. 5 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää valkosipuli, inkivääri, chili ja curry. Sekoita. Lisää linssit ja kypsennä 3 minuuttia. Lisää kookosmaito ja kanaliemikuutio ja hauduta n. puoli tuntia tai kunnes linssit ovat kypsiä.
2. Valmista porsaankyljykset. Jos mahdollista, grillaa kyljykset hiiligrillissä kunnes ne ovat kypsiä. Vaihtoehtoisesti voit paistaa kyljykset nopeasti molemmilta puolilta ruskeaksi paistinpannulla ja kypsentää ne loppuun 180-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan (tai kunnes kypsää). Anna kyljysten levätä n. 5 minuuttia folioon käärittynä ennen tarjoilua.
3. Tarjoile kyljykset linssimuhennoksen kera ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment