Skip to content Skip to footer

SPELTTITUULIHATUT PASSIONHEDELMÄTÄYTTEELLÄ

Uskalsimme kokeilla tuulihattuja spelttijauhoista. Tuloksena tuli hieman littania, mutta herkullisia tuulihattuja passionhedelmätahnalla ja kermavaahdolla täytettynä.Tuulihattutaikina on periaatteessa helppo tehdä. Sen voi valmistaa suoraan kattilassa ja pelkkä puukauha riittää sekoittamiseen.

Kokemus on kuitenkin tuulihattujen teossa valttia. Taikinan oikea paksuus on rapeiden ja hyvin nousevien tuulihattujen salaisuus. Liian löysä taikina on vaarassa lässähtää jo pursotusvaiheessa. Kokeilimme tuulihattujen tekemistä spelttijauhoista, jotka käyttäytyvät usein hieman eri tavalla kuin vehnäjauhot.

Käytimme tuulihattuihin Gordon Ramsayn ohjetta, josta korvasimme vehnäjauhot suoraan spelttijauhoilla. Taikinasta tuli hieman liian löysää, eikä se pysynyt pursotettaessa kauniisti muodossaan, vaan levisi pellille. Tuulihatut eivät myöskään nousseet kuten hyvin tehdystä taikinasta tehtyjen tuulihattujen kuuluisi. Liian löysä taikina ei tuntunut kypsyvän ohjeen mukaisessa ajassa vaan jäi sisältä aavistuksen pehmeäksi.  Spelttijauhoista tehty taikina vaatii ilmeisesti vähemmän nestettä kuin vehnäjauhopohjainen. Madalsimme uunin lämpötilaa ja pidensimme paistoaikaa paistaessamme toista erää tuulihattuja. Toinen erä onnistuikin hieman paremmin vaikka taikina oli samaa.

Passionhedelmän hapan maku sopii makeiden tuulihattujen täytteeseen erinomaisesti.

Tuulihattujen täytteeksi halusimme jotakin erilaista ja raikasta. Suklaa- ja marjatäytteet jätimme tällä kertaa väliin, ja suuntasimme katseemme eksoottisten hedelmien – passionhedelmien – suuntaan. Aidon vanilja kanssa passionhedelmämehusta syntyi mahtavan makuinen tahna, jolle löytyy varmasti muutakin käyttöä.

Tuulihatut on helppo ja nopea täyttää pursottamalla.

Täytimme osan tuulihatuista pursottamalla ja osan leikkaamalla tuulihatutut terävällä veitsellä halki ja lusikoimalla täytteet alempaan puoliskoon.

Passionhedelmätahnassa maistuu myös aito vanilja.

Vaikka tuulihattumme eivät rakenteeltaan aivan täydellisiä olleetkaan, niin niiden maku oli suussa sulava. Passionhedelmä ja vanilja oli loistava yhdistelmä, jota tulemme vielä käyttämään muuallakin.

Spelttituulihatut passionhedelmätäytteellä

Spelttituulihatut:

 • 125 ml maitoa
 • 180 ml vettä
 • 100 g voita
 • ½ tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • 150 g spelttijauhoa
 • 4 kananmunaa

Passionhedelmätahna:

 • 250 ml kuohukermaa
 • ½ vaniljatanko
 • 2 keltuaista150 g sokeria
 • 60 g maissitärkkelystä
 • 250 ml kuohukermaa
 • 1 rkl sokeria

1. Tee ensin tuulihatut. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Kuumenna maito, vesi, voi ja suola paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaksi.
3. Ota kattila pois levyltä. Lisää siivilöity jauho jatkuvasti tukevalla puukauhalla sekoittaen. Jatka sekoittamista kunnes taikina irtoaa kattilan seinämiltä. Jäähdytä taikina.
4. Lisää kananmunat taikinan joukkoon yksitellen ja hyvin sekoittaen.
5. Pursota tai lusikoi pieniä tuulihattua leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Paista tuulihattuja 200 asteessa 18-20 minuuttia kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja rapeita. Älä aukaise uuninluukkua kesken paiston. Anna tuulihattujen jäähtyä kokonaan.
6. Tee passionhedelmätäyte. Halkaise passionhedelmät ja kaavi hedelmäliha talteen. Siivilöi passionhedelmämehu kattilaan ja lisää kaikki loput ainekset. Sekoita vispilällä ja kuumenna keskilämmöllä kunnes seos sakenee ja tärkkelys on kypsää. Sekoita jatkuvasti. Anna passionhedelmätahnan jäähtyä.
7. Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri.
8. Täytä jäähtyneet tuulihatut joko pursottamalla tai leikkaamalla tuulihatut halki terävällä veitsellä ja luskoimalla täyte toiseen puoliskoon. Koristele tuulihatut tomusokerilla ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment