Skip to content Skip to footer

TUET KUNTOON

Marjapensaiden tukiasiat ovat olleet puutarhassamme levällään kuin EU-tuet, joten nyt laitoimme pensaat parempaan ojennukseen

Asumme vanhassa talossa, jossa on myös yhtä vanha puutarha. Puutarhassa on useita karviaisia ja herukoita, joiden puiset tuet ovat vuosien saatossa lahonneet ja hajonneet. Viime vuoden karviaissato oli suuri ja pensaiden oksat viistivät maata marjojen painosta, koska tuet puuttuivat. Havahduimme viime kesänä asiaan liian myöhään ja tuet jäivät tekemättä silloin. Nyt tartuimme kuitenkin ajoissa toimeen ja teimme uudet puiset pensastuet.

Punaherukan hajoamispisteessä oleva tuki, joka odottaa vielä uusimista

Uusien marjapensaiden tukien materiaalivalinnan kriteerinä oli mahdollisimman luonnollinen, mutta kestävä tuki. Siksi teimme tuet kyllästämättömästä puusta metallikenkiin – ilman muoviosia. Helppo purkaminen ja osien vaihtaminen oli yksi tavoite, joten päädyimme malliin, jossa ei ole nauloja eikä ruuveja, vaan se pysyy kasassa itsekseen.

Materiaalina käytimme pystypuina edullista 45 x 45 mm kuusta ja vaakapuina hieman arvokkaampaa 28 mm pyöreää rimaa. Pensastuet ovat maakiilojen varassa, joiden asennuksessa kannattaa käyttää sapluunaa, jotta ne tulevat riittävän suoraan kulmaan. Sapluunan tein kahdesta purkulaudasta, jotka naulasin 90 asteen kulmaan toisiinsa nähden ja merkitsin pystypuiden etäisyydet lautoihin. Maakiilat löimme maahan moskan ja lyömäsuojan avulla mahdollisimman pystysuoraan. Maaperästä riippuen se voi olla haastavin osuus.

Mittakuva pensastuesta

Materiaalit sahasimme katkaisusahalla ja reiät porasimme pylväsporakoneella 28 mm terällä. Käsin ei noin isojen reikien poraaminen onnistu kovin helposti täysin pystysuoraan, minkä todisti ensimmäisen yrityksen varsin taiteellinen ulkonäkö.

Puu on ulkona altis lahoamiselle ja päädyimmekin käyttämään maakiiloja, jotta tuet toivottavasti kestävät hieman kauemmin. Käsittelimme puuosat lisäksi ruskealla puunsuojalla, jonka pitäisi olla vähemmän ympäristölle haitallinen kuin perinteiset kyllästysaineet. Valmistaja kertoo sen olevan kuivuttuaan täysin vaaratonta eliöille.

Kastanjanruskea sävy sopii puutarhaan hyvin

Olemme lopputulokseen varsin tyytyväisiä ja seuraavaksi teemme vastaavat tuet lopuille marjapensaille.

Puiset marjapensaan tuet

Tarvikkeet yhdelle pensastuelle

 • 2 m kuusirimaa (45 x 45 mm)
 • 2,8 m pyörörimaa (halkaisija 28 mm)
 • 4 metallista tolpanjalkaa (51 x 51 mm)
 • Puunsuojaa valintasi mukaan

Työohje

 1. Sahaa kuusirimasta neljä 50 cm mittaista tolppaa.
 2. Sahaa pyörörimasta neljä 70 cm mittaista osaa.
 3. Mittaa reiän paikat tarkasti kuhunkin kuusirimaan siten, että toisella sivulla reiän keskikohta on 3,5 cm tolpan yläosasta ja toisella sivulla 9,5 cm tolpan yläosasta. Poraa reiät pylväsporakoneella.
 4. Tee suorakulmainen sapluuna tuen pystytykselle.
 5. Sovita tolppien kohdat tuettavan pensaan mukaan ja lyö kiilat maahan kohtisuoraan siten, että yläreunat ovat samalla korkeudella.
 6. Kokoa tuki ja käsittele valitsemallasi suoja-aineella.
 7. Nauti kauniista puutarhastasi!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5