Skip to content Skip to footer

GLUTEENITTOMAT HERRASVÄEN PIKKULEIVÄT

Kakspäällissiä eli herrasväen pikkuleipiä on ollut tapana tehdä jouluksi ja myös muihin juhliin. Tänä vuonna gluteenittomana.

Herrasväen pikkuleivät kuuluvat parempiin juhlahetkiin, oli täytteenä sitten hilloa, marmeladia, suklaata tai voikreemiä. Lapsuudesta ne muistuvat mieleen aikuisten pikkuleipinä, koska ne oli usein täytetty kahvilla maustetulla voikreemillä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja näitäkin voidaan kutsua myös kakspäällisiksi.

Perinteisesti herrasväen pikkuleivät ovat pyöreitä.

Vehnästäkin leivottuna herrasväen pikkuleivät ovat hyvin helposti hajoavia, joten gluteenittomia saa käsitellä suorastaan silkkihansikkain. Eivät ne kuitenkaan mahdottomia leivottavia olleet, kun ottaa muutaman asian huomioon. Taikinan leipominen onnistuu vain mahdollisimman kylmänä, mutta aivan jääkaappikylmä taikina on kivikovaa. Viitisen minuuttia huoneenlämmössä ja hieman pyörittelyä käsissä valmistaa taikinan sopivasti kaulitsemiselle. Taikinaa kannattaa kaulita varovasti noin yksi kolmasosa kerrallaan, ja nostaa jokainen pikkuleipä muotin avulla heti kylmälle pellille. Reseptinä käytimme Mantan kyökin reseptiä.

Herrasväen pikkuleivät eivät juurikaan leviä, joten ne voi laittaa uuninpellille vieri viereen.

Pikkuleipiä paistaessa pitää niitä vahtia tarkasti. Niiden ei kuulu ruskistua lainkaan, mutta ne tekevät sen hyvin helposti. Oikea hetki ottaa pikkuleivät pois uunista on, kun ohuimman pikkuleivän reuna alkaa hieman muuttaa väriä.

Ruusuvedellä maustettu vadelmahillo sopii herrasväen pikkuleipiin täydellisesti.

Täytteeksi voi laittaa lähes mitä tykkää. Me käytimme kesällä valmistamaamme ruusuvedellä maustettua vadelmahilloa. Paseerasimme hillon, jottei täytteessä olisi ikäviä siemeniä. Hillon tai marmeladin kanssa pitää ottaa huomioon, että pikkuleivät pehmenevät todella helposti, joten ne on paras täyttää juuri ennen tarjoilua. Voikreemillä ja suklaalla täytettynä pikkuleivät kestävät oletettavasti vähän paremmin.

Herkullisia tarjottavia vieraille.

Gluteenitomat herrasväen pikkuleivät
(n. 25 kpl)

Taikina:

  • 125 g voita
  • 100 g sokeria
  • ½ kananmuna
  • 200 g gluteenitonta jauhoseosta
  • 1/4 tl leivinjauhetta

Täytteeksi:

  • ½ dl hilloa, marmeladia, suklaata tai voikreemiä

1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää ½ kananmuna ja vatkaa hyvin.
3. Lisää siivilöidyt kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Kääri taikina kelmuun ja jäähdytä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
5. Kaulitse taikinasta noin 2 mm ohut levy ja leikkaa siitä muotilla pikkuleipiä.
6.  Paista pikkuleipiä 170 asteisessa uunissa 6-7 minuuttia. Pikkuleipien kuuluu jäädä vaaleiksi – varo etteivät ne pala.
7. Jäähdytä pikkuleivät.
8. Täytä pikkuleivät juuri ennen tarjoilua, sillä pikkuleivät pehmenevät nopeasti. Levitä täytettä ohuelti yhdelle puoliskolle  ja paina toinen puolisko päälle. Nauti herrasväen kesken.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5