Terveys November 10, 2021
726Views 0Comments
Kasvisburgeri, joka ei jätä ketään kylmäksi. Vegaaninen itse tehty pihvi ja tulinen punasipulirelissi yhdistyvät tyrmääväksi herkuksi tässä hampurilaisessa.
Kun tekee oikein mieli hampurilaista ja kokee tunnontuskia naudanlihapihvistä, niin ratkaisu on yksinkertainen: itse tehty kasvispihvi, joka on täynnä makua ja sopivasti tulisuutta. Kasvispihvien resepti on peräisin Dan Mayn Red Hot Chili-kirjasta ja olemme sen julkaisseet aikaisemmin osana punasipulirelissi ja patatas bravas -kokonaisuutta. Tällä kertaa päivitimme reseptiä hieman, ja lopputulos on entistä parempi!
Pihvien reseptistä jätimme aurinkokuivatut tomaatit pois, lisäsimme tuoreiden yrttien, valkosipulin ja porkkanan määrää. Cajunmausteseoksen sijaan käytimme kreolimakumaailmaan sopivia mausteita: juustokuminaa, korianterin siemeniä ja savupaprikaa. Alkuperäisessä punasipulirelississä oli paholaisen hilloa, joka on meiltä päässyt loppumaan, joten korvasimme sen tuoreella chilillä ja muilla aineksilla.
Hampurilaisessa kuuluu olla myös hyvä kastike ja tahini toimii näiden tulisten kasvisburgereiden kanssa täydellisesti. Vihreiden linssien keitinliemenä käytimme itse asiassa edellisiltana ryöpätyn rucolan keitinvettä, mutta saman asian ajaa kasvifondilla maustettu liemi. Hampurilaissämpylöiksi leivoimme spelttisämpylöitä, mutta ne tuli tehtyä improvisoiden ja niiden reseptiä ei nyt ole jaettavaksi.
Liekehtivä kasvisburgeri oli niin hyvää, että kokki hiljeni syömisen ajaksi ja nautti täysin haukkauksin liki täydellisestä hampurilaisesta. Tosiaan – täydellinen hampurilainen ei kaipaa lihaa.
1. Kuori ja pilko bataatti ja porkkanat. Laita valkosipulin kynnet kuorineen bataatin ja porkkanan kanssa uunivuokaan. Lisää loraus oliiviöljyä, sekoita ja paahda 180 asteessa noin 40 minuuttia.
2. Keitä vihreitä linssejä kasvisfondilla maustetussa vedessä noin 20 minuttia ja jäähdytä.
3. Valmista tällä välin punasipulirelissi. Kuullota sipulia, valkosipulia ja chiliä öljyssä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää punaviinietikka, sriracha, sokeri, suola ja siirappi sekä yrtit ja keitä miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut. Poista rosmariinin ja timjamin oksat. Mausta punasipulirelissi lopuksi mustapippurilla.
4. Sekoita jäähtyneet linssit ja kiehuvassa vedessä turvotettu spelttimanna isossa kulhossa.
4. Lisää kypsät bataatit, porkkanat ja kuoritut valkosipulit taikinaan ja survo.
5. Hienonna chilit ja lisää taikinaan.
6. Mausta taikina ja lisää oregano ja basilika.
7. Sekoita taikina perusteellisesti ja ota siitä isoja lusikallisia lautaselle, jolle on levitetty spelttimannaa. Muotoile pihvit ja paista runsaassa öljyssä miedolla lämmöllä.
10. Halkaise sämpylät ja paahda ne uunissa grillivastuksen alla 200 asteessa kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
11. Lisää sämpylän päälle punasipulirelissiä, tomaattia, salaattia, tahinia ja korianteria. Tarjoile heti ja nauti!